IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърските банки вече работят без повечето ограничения

Засега в сила остават ограниченията по отношение не преводи от Кипър към чужбина

21:56 | 05.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Кипърските банки вече работят без повечето ограничения

От днес в Кипър влиза в сила постановление на Министерството на финансите, с което банките на острова вече работят без по-голямата част от ограничения, наложени през март 2013 година. Облекчването на рестриктивни мерки за контрол върху банковите операции се оценява като важна стъпка за финансова стабилизация на страната, предаде БНР.

Запазва се обаче забраната за откриване на нови сметки в кредитните институции на острова.  В сила остават и ограниченията по отношение на парични преводи от Кипър в чужбина. Все още е забранено и да се изнасят повече от 3 хил. евро в брой при излизане от страната.

Отпадат обаче ограниченията за осребряване на чекове, таванът за междубанкови преводи и плащания без съпровождащи документи и разрешение от Централната банка. Досега те бяха ограничени до 50 хил. евро на месец за физически лица и 200 хил.  евро на месец за юридически лица.

Новите разпоредби не засягат сделките зад граница.

Премахването на ограниченията по отношение на банковите операции вътре в Кипър бе направено в съответствие с приетата “пътна карта” за облекченията, договорена през август 2013 година. Строгите мерки за капиталов контрол и ограниченията върху банките бяха наложени през март миналата година и бяха едно от условията за получаването от Кипър на спасителния заем от 10 млрд. евро от Тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Международния валутен борд и Европейската комисия).

Ограниченията за банковия сектор бяха направени след решение на Еврогрупата за намаляването на негарантираните банкови депозити като част от антикризисната програма за стабилизиране на финансовата система на Кипър. Ограниченията влязоха в сила при отварянето на кипърските банки след двуседмичното им принудително затваряне през март миналата година.

Рестриктивните мерки върху банковите операции целяха да се предотврати масово изтегляне на средства и паника на финансовия пазар.

През последвалата една година ограниченията бяха постепенно смекчавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още