IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е на път да фалира Saab

Китайският инвеститор Pangda се отмята от обещанието да подпомогне шведската компания, защото правителството в Пекин се противопоставя на това

18:03 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъдещето пред Saab изглежда мрачно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето пред Saab изглежда мрачно. Снимка: Ройтерс

Бъдещето пред шведския автомобилен производител Saab отново се смрачава. Китайската верига за автомобилни продажби Pangda, която държи 24% в компанията, оттегли предложението си заедно с другия китайски акционер Youngman да инвестира 235 млн. евро в Saab.

Pangda обяви съответния договор с шведите за недействителен, пише шведският ежедневник Svenska Dagbladet, цитиран от Handelsblatt. Като официална причина китайците сочат необходимите преструктурирания заради защитата на кредиторите.

Истинската причина за колебанието на инвеститорите може да бъде натиск от страна на китайското правителство. То вече обяви неколкократно, че няма да позволи нови инвестиции, ако двете китайски компании не получат права и върху интелектуалната собственост. Пълното придобиване на Saab също било обвързано с това условие. Китайското правителство иска да блокира сделката, защото с нея не е свързан никакъв технологичен трансфер.

Председателят на Pangda Панг Циунхуа е заявил по време на форума Global Automotive Forum, че е принуден да оттегли предложените инвестиции, тъй като през септември компанията е влязла в процедура на защита от фалит. Според Svenska Dagbladet от две седмици Saab чака и 640 млн. крони (70 млн. евро) от друг китайски акционер - Youngman.

В Saab обаче все още са уверени, че на 14-и октомври китайските власти ще дадат зелена светлина на инвестицията. „Това трябва да е някакво недоразумение“, казва говорителка на компанията.

Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още