IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Русия дават нов импулс на преговорите за доставка на газ

Двете страни планират създаването на фонд за финансиране на иновационни проекти, стана ясно при посещението на Медведев в Пекин

10:47 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия и Китай дават нов импулс на преговорите за доставка на природен газ в западно направление, пише руската информационна агенция ТАСС. В момента руският премиер Дмитрий Медведев е на посещение в Пекин за 21-та редовна междуправителствена среща.

В разговорите между Медведев и Ли Къцян приоритет е енергетиката.

"Първите доставки в западното направление на "Силата на Сибир" се планират за края на 2019 г.", коментира Дмитрий Медведев в китайската столица. Неговият китайски колега обясни, че двамата са дискутирали доставките по газопровода "Ямал", както и втора тръба на петролопровода между Китай и Русия.

За Русия е важна не само доставката на природен газ и петрол, но и сътрудничеството в ядрената енергетиката и в иновациите като цяло.

Двете страни са обсъдили и създаването на инвестиционен фонд за финансиране на иновационни проекти, съобщи руският премиер и допълни, че връзките между двете държави укрепват и се реализират различни проекти, включително и трансгранични. Един от тях е създаването на транспортен коридор между Китай, Русия и страните от Европейския съюз (ЕС).

Медведев коментира още и своите надежди стокооборотът между Китай и Русия скоро да надхвърли 100 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още