IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай настъпва в една разединена Европа

Докато Лондон и Вашингтон се тресат, Пекин продължава да поглъща култури по един наистина притеснителен начин

14:00 | 28.04.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През следващите няколко месеца световните настоящи и предишни суперсили ще се подложат на голямо самонараняване. Най-големите жертви от него вероятно ще са демокрацията и близо четирите милиарда души, които живеят в несъвършената ѝ прегръдка, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

И докато Лондон и Вашингтон се тресат, Пекин продължава да поглъща култури по един наистина притеснителен начин.

Тази седмица бъдещето на китайската глобална доминация беше представено на чуждестранните лидери, които заминаха за Пекин в опит да си осигурят участие в проектите на азиатската страна по време на форум, част от инициативата на Китай “Един пояс, един път”.

Политиката на китайския президент Си Дзинпин, която се стреми да установи икономическото влияние на страната в целия свят, е подобна на тази на лидерите на всяка една империя - изграждане на мрежи от инфраструктура (в случая и технологични) в останалия свят, чрез които да се създаде зависимост.

Въпреки това обещанията за увеличена търговия с бъдещата най-голяма икономика в света изглеждат твърде изкушаващи за западния свят и разклатените демократични системи в него.

Така амбициите на Си започват да изглеждат все по-перфектни за времето си.

В следващите седмици в САЩ ще започне президентска кампания, която ще изправи настоящия държавен глава Доналд Тръмп пред тълпа от врагове от Демократическата партия, още повече, че и бившият сенатор Джо Байдън ще вземе участие в президентската надпревара.

Междувременно Великобритания продължава публично да си причинява щети, нарушавайки градената с векове демокрация, с решението си да се раздели с Европейския съюз (ЕС).

Brexit вече разедини не само представителите на парламента в Кралството, но и всички негови жители. Дебатите по темата са все по-остри, а демокрацията е все по-отслабена. Някои вярват, че политиците са се провалили в изпълняването на желанието на народа, докато други смятат, че взетото решение на референдума през 2016 г. далеч не е било информирано. Все по-често се чуват и искания за нов референдум и оставката на премиера Тереза Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
Дай ше ги видиме и тия кви са, че англоговорящите ни еббаха века такъв геноцид не е имало до са в историята ни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
Pitashtia
преди 4 години
Китайският император си прави грешно сметките. За съжаление ЕС не е федерация за да се възползва от мераците и парите на китайците по най-добрият начин , въпреки това шансът не е на страната на Китай. Империята има много по-малки шансове при следващата криза, която вероятно ще бъде голямата депресия на този век, да намери правилното решение И в момента Китай има проблем с растежът на вътрешното търсене и изнася дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
korn
преди 4 години
Изглежда че ЕС сам няма да може да се справи с атаките на Русия и САЩ.Само съюз с Китай може да разбие хегемонията на САЩ и Русия които вече 70 години се мислят за световни полицаи.Жалко че Великобритания,както през втората световна война пак ще застане на страната на Русия и САЩ срещу Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Whitestar
преди 4 години
Може би е редно Европа да потърси необятния китайски пазар инисши за продажба на европейски стоки там. Но пътят, за сега, е само в началото си, в крак - икономоческото развитие на Китай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още