IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се превръща в едно от най-големите главоболия за Германия

Повече от 80% от 500-те анкетирани германски компании изпитват преки или косвени негативни последици от продължаващото търговско напрежение между Китай и САЩ

11:09 | 12.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският бизнес гледа песимистично на един от най-големите си пазари в последно време.

Проучване, засягащо над 500 германски компании с операции в Китай показа, че само една четвърт от тях очакват да изпълнят или надвишат своите бизнес цели през тази година, съобщава Bloomberg.  

Повече от 80% от компаниите изпитват преки или косвени негативни последици от продължаващото търговско напрежение между Китай и САЩ, наред с други, по-стари проблеми, като нарастващите разходи за труд и пречките пред достъпа до пазара в най-силната азиатска икономика.

Резултатите подчертават голямата експозиция на бизнеса в Германия на икономическите неволи на Китай. Растежът в азиатската страна се забави до най-бавния си темп за почти три десетилетия на фона на слабото вътрешно търсене рисковете от повишаващия се дълг. Продажбите на автомобили ще намалеят за втора година след две десетилетия на растеж, което ще засегне германските компании особено силно.

г1 г1

Преди месец най-големият автомобилен концерн в света Volkswagen AG намали перспективите си за доставки на превозни средства през 2019 г. на фона на по-бързия от очакваното спад на световните автомобилни пазари и безпрецедентното понижение в Китай. Конкурентът Daimler AG също намали очакванията си за печалба за тази година. Традиционно силният сектор на машините и индустриалното оборудване също отбелязва, че очакванията на бизнеса значително са помрачени, сочи проучването.

г2 г2

Несигурните перспективи за износа допринесоха за насочването на германската икономика към ръба на рецесията. За 2020 г. компаниите отчитат някои предварителни признаци за възстановяване. Браншовите организации призовават в същото време за сключване на инвестиционно споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Китай и подобряване на достъпа до пазара на азиатската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Жълтите ще купуват германски машини докато не се научат да си правят собствени(рано или късно ще стане, както с мобилните телефони примерно).Bundesrepublik Deutschland ще трябва да се готви за пост-китайки сценарий.С който вече са почнали, между другото. Преди време гледах произведени в Германия телевизори - Grundig и Universum - три пъти четох етикетите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Германия е и единствената държава, с положително търговско салдо с Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Китай купува германски машини за да прозвежда стоки за САЩ. Ясно е защо търговската война причинява главоболия на дойчoвците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още