IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци купуват германски поддоставчик със завод в България

Ningbo Jifeng се пребори за Grammer с босненски инвеститори

16:29 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Grammer&nbsp;</p>

Снимка: Grammer 

Германският поддоставчик за автомобилната промишленост Grammer ще има нов собственик - китайския голям акционер Ningbo Jifeng. След като в края на май базираната в Амберг германска компания, която има завод в българския град Трудовец, потвърди за напредналите преговори с Ningbo Jifeng, сега сделката е факт. 

Босненското инвестиционно семейство Хастор държеше чрез своето дружество Cascase 19 на сто от Grammer преди трансакцията, а китайският концерн - 46 на сто.

Семество Хастор е предложило акциите на дружеството си Cascade „с изключение на малък дял“ на Jifengр, поясни компанията. С това се слага и краят на продължилата почти година битка за придобиване на Grammer.

През май Jifeng отправи предложение за придобиване на Cascade за 60 евро на акция. Босненското семейство я отхвърли, като заяви, че справедливата стойност е „поне 85 евро“.  Cascade обяви също, че обмисля разширяване на инвестицията си. Сега обаче очевидно босненци са поели по друг път.

От финансово естество ангажиментът на босненци се е отплатил. Когато влязоха в компанията през 2016 г., цената на акциите бе два пъти по-ниска. Така според Spiegel те ще генерират печалба от около 70 млн. евро.

Grammer притежава над 20 завода на четири континента, като един от тях се намира в българското село Трудовец близо до Ботевград. Компанията има общо 15 000 служители. 

Историята на дружеството в България датира от 1981 година, когато местната фабрика „Възход“ (създадена през 1952 г. като цех за металообработка) стартира производството на седалки по лиценз на Grammer, които са предназначени за вграждане в ботевградските автобуси „Чавдар“. През 1997 г. Grammer купува 72% от акциите на „Възход“, след което дружеството бе преименувано на „Граммер България“.

Сред клиентите на завода в Трудовац са BMW, чиито кожени калъфи за редица модели се изработват в България, Volkswagen, Mercedes и др. Компанията произвежда седалки за автомобили, влакове и др., както и калъфки и др. аксесоари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още