Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Китайска ваксина срещу Covid-19 кандидатства за масова употреба

CNBG по всяка вероятност ще стане първата компания извън Русия, чийто медикамент ще бъде достъпен за масова употреба

Китайска ваксина срещу Covid-19 кандидатства за масова употреба

Снимка: Bloomberg L.P.

Водеща китайска компания за лекарствени продукти е подала заявление за пускане на пазара на нейната ваксина срещу Covid-19 в опит да настигне западните си конкуренти в надпреварата за борба с вируса.

China National Biotec Group Co. (CNBG) е подала документи пред китайските регулатори, съобщава Bloomberg, позовавайки се на държавната медия Xinhua Finance. Новината е била съобщена от заместник-генералния мениджър на компанията майка Sinopharm Шъ Шенжи. Заявлението за пускане на пазара по всяка вероятност включва и данни от тестовете от фаза три, проведени в Близкия изток и Южна Америка.

Акциите, свързани с Sinopharm Group, включително тези на нейното подразделение в Хонкног, поскъпват.

Още по темата

Със заявлението CNBG по всяка вероятност ще стане първата компания извън Русия, чийто медикамент ще бъде достъпен за масова употреба. Западните производители, като Pfizer и AstraZeneca, все още са на етап получаване на одобрение за извънредна употреба – нещо, което Китай разреши преди месеци.

Но CNBG до момента все още не е публикувала каквито и да е било данни за ефективността на своя медикамент, което прави трудно сравнението му с другите ваксини или оценка на това колко бързо би могла да получи одобрение от властите.

Китайският регулатор предстои да разгледа данните от фаза едно и две плюс междинни данни от фаза три. Китайският фармацевтичен регулатор не е отговорил веднага на молба за коментар от Bloomberg.

Държавната CNBG през април беше сред първите компании в света, които влязоха в последния и ключов финален етап на тестове върху хора. Изследователският ѝ център разработи две ваксини, които включват неактивна версия на вируса, която да стимулира имунен отговор – подход, използван в много от прилаганите ваксини по света.

Този вид ваксини имат преимуществото, че са по-лесни за съхранение и разпространение, тъй като няма нужда да бъдат замразявани – за разлика от медикаментите на Pfizer и Moderna. Ваксината на CNBG може да се съхранява в обикновен хладилник, което я прави по-достъпна.

Досега CNBG е сключила договори за ваксини с няколко развиващи се държави, сред които Малайзия, Бразилия, Пакистан и Обединените арабски емирства.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 1 месец
бразилците тестваха ваксината на чайниците и тихомълком в началото на месеца им казаха да си обират крушите ... явно е добра ... ама за китайци ... :)))

Още от Европа
Италианското правителство готви нови стимули за 32 млрд. евро