IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Реглинг: Испанските банки са добре преструктурирани

Според директора на Европейския механизъм за стабилност Испания не е излязла преждевременно от спасителната програма за своите банки

16:47 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Клаус Реглинг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Клаус Реглинг. Снимка: Ройтерс

Директорът на Европейския механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) Клаус Реглинг изтъкна, че Испания не е излязла преждевременно от спасителната програма за нейните банки.

В интервю пред CNBC Реглинг, който ръководи фонда за спешна спасителна помощ на еврозоната, смята, че испанските банки сега са „добре преструктурирани“.

Миналата седмица финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха да пуснат Испания да излезе от програмата за финансова помощ на банките, предоставена през 2012 г.

Испания използва 41 млрд. евро от отпуснатите 100 млрд. евро за спасяването на някои финансови институции, които бяха на ръба на фалита. Загубите на банките като Bankia, например, заплашиха финансите на правителството.

"Би било много изненадващо, ако в края на краищата след този контрол, през който испанските банки преминаха в контекста на програмата на ESM, да се получат изненади, които да не сме очаквали. Тези банки са добре преструктурирани", сподели Реглинг.

Той заяви, че ESМ може да изиграе „ключови роли“ като част от новия банковия съюз.

„Можем да предложим макроикономически приспособителни програми и да ги финансираме“, каза той, като добави, че „те винаги са били важен компонент за банкирането“. Реглинг посочи за пример спасителната програма за Гърция, която включва компонент на стойност 50 млрд. евро за банково преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още