IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Реглинг: Стартираме дискусия за "Фонд за черни дни" в еврозоната

Такъв механизъм за справяне с „асиметрични шокове“ ще запълни важна празнина във фискалните инструменти на еврозоната, смята Реглинг

15:38 | 13.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Клаус Реглинг. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клаус Реглинг. Снимка: Архив Ройтерс

Започнала е дискусия за Фонд „за черни дни“, който да помогне на еврозоната да се справи в бъдеще с шокове като гръцката криза. Това заяви Клаус Реглинг, който оглавява Европейския механизъм за стабилност (ESM), цитиран от Ройтерс. По думите му един такъв механизъм за справяне с „асиметрични шокове“ ще запълни важна празнина във фискалните инструменти на еврозоната.

„Започна дискусия за лимитиран фискален капацитет, който да поеме тази функция“, казва Реглинг. „Този инструмент може да бъде създаден без да се споделя дълг и без перманентни трансфери между държавите“, допълва той. 

„В този контекст ще погледнем примерите в САЩ, например фондове за „черни дни“ и пък допълнителна схема при безработица“, посочва още директорът на механизма.

За създаването на такъв фонд бяха предложени суми между 100 и 200 млрд. евро.

В дългосрочен план Реглинг заяви, че еврозоната може да създаде един вид европейски сигурен актив, или актив убежище, но това би изисквало известно споделяне на дълг. Bloomberg посочва, че идеята на такъв актив е европейските банки да инвестират в него, така че да диверсифицират и да намалят покупките си на държавни облигации от националните си правителства.

В момента споделяне на дълга не се подкрепя от основни членки на блока като Германия.

„Това не може да се случи без да има много повече увереност, че страните в еврозоната спазват правилата, за които сме се договорили“, казва Реглинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още