Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Климатичният план на ЕС няма да е достатъчен за спиране на затоплянето

Пакетът от екологични мерки на съюза предвижда намаляване на въглеродните емисии най-малко с 55% спрямо нивата от 90-те години до 2030 г.

Климатичният план на ЕС няма да е достатъчен за спиране на затоплянето

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Планът за климата на Европейския съюз може да е най-амбициозният опит досега да принуди голяма икономика да се откаже от изкопаемите горива. Въпреки това той няма да бъде достатъчен, за да спрат да се повишават глобалните температури. Това обаче не е причина за отчаяние, пише Bloomberg.

Пакетът „Готови за 55“ (Fit for 55), който е озаглавен по този начин заради целта си да намали емисиите с поне 55% спрямо нивата от 90-те години до 2030 г., е изумително детайлна работа.

В повече от 3500 страници той излага пътна карта, която включва разширяване на вече най-големия пазар на въглерод в света, поставяне на цена на корабоплаването и авиационните емисии и забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Планът повишава целта на ЕС за слънчева и вятърна енергия и се стреми да гарантира, че сградите са по-добре изолирани. Ще бъде създаден фонд на стойност 72 милиарда евро, който да помогне на уязвимите домакинства и бизнеса да се справят с повишаването на цените на енергията.

Европейската комисия вече е изправена пред несъгласие от страна на страни-членки и индустриални групи, въпреки че сложното изкуство на целевия анализ предполага, че не стига достатъчно далеч. Общата цел за намаляване с 55% сама по себе си не отговаря на изискването за „справедлив дял“, определено от Climate Action Tracker, сътрудничество на организации с нестопанска цел и академични изследователски организации. Вместо това намалението трябва да бъде най-малко 58%, за да може ЕС да спази условието да ограничи затоплянето до края на 21 век до само 1,5 ° C, съгласно Парижкото споразумение.

Докато тази оценка предшестваше действителните подробности за плана, наистина има поне няколко мерки, които биха могли да бъдат изпълнени по-бързо. Например, първоначално се предлага автомобилните емисии да бъдат намалени с 65% до 2030 г., цел, която е била намалена до 55% в окончателния документ. В първоначалния „план за климатични цели“, публикуван през септември, ефективността е много по-голяма цел.

Но това не е и няма да бъде върхът на климатичната политика. Пакетът е проектиран да бъде достатъчно привлекателен, за да има добри шансове да оцелее в сложните преговори, които предстоят. Оценката на въздействието на пакета определи, че най-разумният избор е да се придържаме към малко под 55% намаление на емисиите. Той показа, че инвестицията, необходима за изпълнението на плана, ще стимулира икономическия растеж с 0,5% до 2030 г. Както посочва Европейската комисия, блокът ще спести 110 милиарда евро вреди за здравето до края на десетилетието и още 100 милиарда евро от намаляване на вноса на енергия.

Фактът, че предложение от този обхват може да бъде изработено и да е политически осъществимо, е доказателство, че светът започва да осъзнава колко важни са климатичните промени. Смъртоносните наводнения, опустошили Централна Европа, са само последният знак, че нито един континент не е в безопасност.

Планът има потенциал да достигне и извън границите на ЕС. Разширяването на схемата за търговия с емисии, която да обхване корабоплаването и авиацията, означава, че тези световни индустрии най-накрая ще бъдат подложени на по-строг натиск.

Не толкова отдавна идеята за санкциониране на вноса за техните въглеродни отпечатъци беше смятана за непостижима. Сега, в отсъствието на международен механизъм, ЕС прави първия опит да се справи с изтичането на въглерод. Така се стреми да разреши проблема с производството на интензивни въглеродни емисии към юрисдикции, които имат по-свободни екологични разпоредби, като предлага първата в света въглеродна такса.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (46)

   1| 2| 3| 4| 5    
3
 
1
 
46
khao до: Кисимов
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
хахаха, не си я прочел цялата.. нали, ***? :)))
4
 
4
 
45
преди 2 месеца
CO2 Прави планетата зелена. Растенията усвояват 85% от въглеродните емисииhttps://climate.nasa.gov/news/2436/co2-is-making-earth-greenerfor-now/
4
 
2
 
44
khao до: bgMan
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
мисля че имаш сериозни пропуски по физика...
3
 
5
 
43
bgMan до: khao
преди 2 месеца
В парника е топло защото е затворена система. Затова се затваря и изолира от околната среда. Загубите на енергия се компенсират допълнително. А въглеродният двуокис и метана не могат да повлияят в значителна степен климата на една отворена термодинамична система защото те НЕ са никакъв термичен изолатор. Влиянието им при климатичните промени е твърде пресилено. Те не могат да спрат загубата на енергия, да я намалят нито да я увеличат чак толкова за да предизвикат климатични промени. Причините за климатичните промени са някъде другаде, а парниковите газове са само едно от следствията на промяната на климата.
4
 
2
 
42
khao до: bgMan
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако имаше глобално затопляне причинено от човешка дейност трябва да живеем в тенджера с похлупак и да има промяна на температурите високо във всички пластове на атмосферата-----тук не те рязбрах какво искаш да кажеш... в горните слоеве както знаеш въздуха е по разреден... топлообмена става по труден... а вакууюа ичмго нема.. Земята губи енергия чрез електомагнитна радиация... демекм нфрачервено излъчване... а не чрез топлообмен :))

Още от Европа
Европейският съд наложи глоба на Полша за отказ да затвори въглищна мина