Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Климатичните промени може да пресушат пазарите на енергия и храни в Европа

Континентът може да е заплашен от бъдеще на по-екстремни периоди на суша, става ясно от изследване, публикувано в журнала Frontiers in Water

Климатичните промени може да пресушат пазарите на енергия и храни в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските държави може да се окажат изправени пред два пъти по-чести засушавания през идните десетилетия, ако не успеят да намалят емисиите си. Това показва ново проучване, което онагледява как промените в моделите на валеж излагат повече хора на климатичен риск.

Континентът може да е заплашен от бъдеще на по-екстремни периоди на суша, става ясно от изследването, публикувано в журнала Frontiers in Water и цитирано от Bloomberg. Това рискува да застраши земеделските посеви, генерирането на енергия от водни централи и речния транспорт. Рекордните горещини в Германия през последните години пресушиха река Рейн и доведоха до разходи за милиарди долари по цяла Европа. 

“Виждаме ясна тенденция за повече, по-дълги и по-интензивни летни засушавания, в смисъл на липса на дъжд, към края на века”, посочва Магдалена Митермайер, водещ автор на изследването от университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен. Според изследването на нейния екип световните температури ще се покачат с 3,7 градуса до 2100 г.  

Макар че учените от отдавна прогнозират, че регионът на Средиземноморието и Иберийския полуостров ще стане по-горещ и сух, то последното проучване показва, че с 50% по-сухи може да са също Алпите, Франция и Източна Европа. Моделите на сезонните дъждове може също да се променят с повече валежи през зимата и по-сухи лета.

“В някои региони, където в момента валежите играят по-малка роля, будещият риск от засушаване се очаква да стане сериозен”, казва Митермайер. “Алпите трябва да се смятат за будеща гореща точка”, допълва тя. 

Отделно проучване от този месец на Съвместния изследователски център на Европейския съюз показва, че за година щетите от суши може да нараснат до 65 млрд. евро годишно от около 9 млрд. евро сега. Авторите и на двата текста призовават за политически действия за намаляване на парниковите газове.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?