IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатът – главната цел на новото австрийско коалиционно правителство

Въпреки постигнатите компромиси мнозина експерти гледат с тревога към бъдещето на съюза между консерваторите на канцлера Себастиан Курц и Зелените

14:51 | 08.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Австрийският канцлер Себастиан Курц сформира своята втора управляваща коалиция, този път между неговата консервативна Австрийска народна партия (АНП) и Зелените, заменяйки временното правителство от експерти. Въпреки че новото правителство има за цел да превърне Австрия в пионер по отношение на климата, съществуват редица въпросителни за това колко дълго може да продължи новият съюз, пише Euractiv.

С обявяването на новата коалиция във вторник (7 януари) Австрия сложи край на политическото извънредно положение, започнало преди осем месеца, когато скандалът „Ибисагейт" разтърси политическата система в страната и доведе до падане на коалиционното правителство на АНП и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). 

След това на 29 септември 2019 г. се проведоха парламентарни избори, които бяха спечелени от АНП (37,5%) и Зелените (13,9%). След продължителни преговори, поне по австрийските стандарти, в крайна сметка беше договорена правителствена програма.

Особено сред привържениците на Зелените програмата вече предизвиква разгорещени дебати и би могла да доведе до сериозен раздор, който да застраши крехкия коалиционен мир в бъдеще.

Освен това изглежда, че Австрия ще бъде по-активна на равнище Европейски съюз (ЕС), тъй като изглежда нетърпелива да продължи напред с политиката на блока в областта на климата.

Австрия може да стане пионер за климата

До 2040 г. страната трябва да стане неутрална по отношение на климата, като по този начин ще изпревари с десет години ЕС. А от 2030 г. Австрия ще използва само електроенергия, генерирана от зелени източници.

Предвижда се също инвестиране в обществения транспорт, увеличаване на цената на самолетните билети с 12 евро и извършване на „климатична проверка“ за бъдещото законодателство. И въпреки че въвеждането на национален данък върху въглерода е отложено, концепцията трябва да бъде приложена до 2022 г.

На равнище ЕС сега Австрия ще играе водеща роля в опазването на климата, заяви Лукас Хамер, бъдещият говорител на Зелените за климата и енергетиката пред Euractiv.

„Австрия напълно ще се съгласи със „Зелената сделка“ и също така ще подкрепи активно мерките на ЕС като управление на рециклирането, екодизайн и мита върху въглеродния диоксид “, допълни той.

Освен това Австрия трябва да плаща повече в Зеления фонд за климата и при преговори за бюджета на ЕС да гарантира, че ще има достатъчно пари за инвестиции в защита на целите.

Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
ше паднат ако много знаят, че 85% от колите са дизеларки ако нешо напраят са довиждане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още