IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KLM започва полети с биогориво от Осло до Амстердам

Полетите с биогориво са инициирани от ИТАКА и финансирани от Европейската комисия

14:11 | 07.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: KLM Royal Dutch&nbsp;</em></p>

Снимка: KLM Royal Dutch 

Холандската авиокомпания KLM Royal Dutch обяви, че започва серия от полети от Осло до Амстердам със самолети Embraer 190, които използват биогориво. По време на тези полети ще се правят измервания, за да се изчисли ефективността на биогоривото в сравнение с традиционния керосин.

„KLM смята, че биогоривото е важно за авиационната индустрия и околната среда. Поради тази причина ние си сътрудничим с различни партньори, за да се стимулира развитието на пазара“, отбелязва Бое Крейкен, управляващ директор KLM Cityhopper.

„Embraer пряко участва в няколко инициативи и партньорства за научни изследвания за развитие на биогорива за авиацията, но тези полети с KLM са водещи. Те са първата инициатива на Embraer за разработване на авиационни биогорива за редовни полети. Ние ще използваме полетите от Осло до Амстердам, управлявани от E190, за да се съберат данни за оценка на ефективността на двигателите, използващи биогорива в сравнение с тези, използващи керосин“, допълва Хорхе Рамос, президент на Embraer Европа.

Полетите с биогориво са инициирани от ИТАКА и финансирани от Европейската комисия. „С полетите си с биогориво от Амстердам до Аруба и Бонер през май 2014 г. KLM е първият ни партньор“, коментира Инмакулада Гомес, ИТАКА координатор.

Биогоривото за тази серия от полети е произведено от 100% RSB (Кръгла маса за устойчиви биоматериали), в пълно съответствие със стандарта на Европейския съюз - EU RED.

Биогоривото е произведено в рамките на ИТАКА (Инициатива и съвместен проект в Европейския съюз за използване на биогорива в авиацията). Консорциумът ИТАКА е основан от водещи авиокомпании и производители на горива, които съвместно работят за производство и тестване на устойчиво биогориво за въздушния транспорт, с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Целта на KLM е да намали емисиите на въглероден двуокис с 20% на пътник през 2020 г. (в сравнение с нивата от 2011 г.), чрез обновяване на самолетите използващи екологично биогориво и увеличаване ефективността на полетите. KLM е сред пионерите в използването на екологично биогориво, като опитите й в тази насока са още от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още