IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Берлин: Трябва да се обсъди съюза между СДП, Зелените и Левицата

Според премиера на Бранденбург левите трябва да преразгледат своите външнополитически виждания преди да решат да участват в състава на федералното правителство

17:50 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кметът на Берлин Михаел Мюлер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кметът на Берлин Михаел Мюлер. Снимка: Ройтерс

Възможността за създаване на ляво обединение в Бремен връща на преден план политическия дебат в Германия. Възможно ли е Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Левицата и Зелените да сформират федерална коалиция скоро?

След решението на Зелените от Бремен да преговарят с ГСДП и с лявата социалистическа партия (Linkspartei) за създаване на регионално правителство, дебатът за R2G (red-red-green, червени-червени-зелени) съюз на федерално ниво изглежда набира скорост, пише Euractiv.  

Кметът на Берлин Михаел Мюлер, който е представител на СДП, призова за проучване на възможността за създаване на подобно политическо обединение.

„Разбира се, трипартийната коалиция остава по-голямо предизвикателство в сравнение с двупартийната. Особено на правителствено ниво R2G коалицията не може да има сигурен успех“, подчерта Мюлер пред германския всекидневник Tagesspiegel.

Според него подобна опция трябва да се разгледа сериозно.

В Берлин R2G коалицията доказва, че може да се постигне добра социална политика с целеви фокус върху науката, инвестициите в социалната инфраструктура, безплатното образование, политиката за климатосъобразна мобилност и активна наемна политика.

„Това е целта на социалдемократите“, допълва Мюлер.

В същото време лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер изрази своите опасения относно подобно обединение в правителството на Германия.

„Тези, които сформират коалиция с левите в Бремен, ще направят същото и в парламента в случай на съмнение“, споделя тя пред вестника Bild am Sontag.

Случаят в Бремен показва, че при съмнения Зелените предпочитат да се обърнат към левите политици, вместо да започнат диалог с консерваторите.

Бившият председател на парламентарната група на ГСДП Карл Лаутербах призова своята партия да работи за постигане на подобен алианс.

„Решението относно важни въпроси като данъците, заемите и защитата на климата е възможно единствено със съюз червени-червени-зелени“, подчерта политикът пред изданието Der Tagesspiegel.

Левицата също приветства решението в Бремен като сигнал за възможно федерално правителство от три партии.

Лидерът на партията Сара Вагенкнехт отбеляза, че промяната в курса на ГСДП предразполага за сформирането на подобно обединение.

Според нея Германия се нуждае от правителство, което да цели постигане на по-добро социално равенство и Левицата е готова да участва в подобен съюз.

Ръководителят на фракцията на Зелените Катрин Гьоринг-Екард посочи, че решението от Бремен не означава задължително конкретен сигнал за федералното правителство.

От друга страна премиерът на провинцията Бранденбург Дитмар Войдке отправи критика към евентуалното решение на левицата за участие във федералното правителство.

В телевизионната програма Berlin Direkt, която се излъчва по ZDF, Войдке заяви, че партията трябва да „преразгледа отношението си към международните въпроси“ преди R2G съюза да стане реалност.

Той подчерта, че Левицата отхвърля членството в НАТО и редица аспекти от участието на Германия в Европейския съюз (ЕС).

„Докато не променят тези си позиции, левите не могат да участват във федералното правителство“, добави още Войдке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още