Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кнот: ЕЦБ трябва да се подготви за по-висока инфлация

Според един от членовете на УС на ЕЦБ банката трябва да избягва дългосрочни политически ангажименти, докато рисковете за ускоряване надделяват

Кнот: ЕЦБ трябва да се подготви за по-висока инфлация

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната вероятно ще се забави обратно до под 2% в края на следващата година, но Европейската централна банка трябва да се подготви за не толкова благоприятен сценарий, избягвайки дългосрочни политически ангажименти, докато рисковете за ускоряване надделяват, заяви холандският централен банкер Клаас Кнот във вторник.

Инфлацията се ускори над 4% миналия месец, което е над целта от 2% на ЕЦБ, припомня Ройтерс. Банката обаче се противопоставя на призивите за затягане на политиката, твърдейки, че зад забързването стоят преходни сили и инфлацията ще се забави обратно до целта си през следващите години.

Кнот, консервативен член на Управителния съвет на ЕЦБ, също потвърди идеята, че ценовият натиск е „до голяма степен преходен“, но предупреди, че част от временните фактори може да са по-трайни от смятаното по-рано.

Още по темата

Рисковете към ускоряване за тази базова линия доминират“, каза Кнот в панел на събитие, организирано от UBS. „Трябва да се подготвим и за сценарии към забързване“ на инфлацията, посочи той.

Кнот отправи коментарите си само седмици преди ЕЦБ да реши как да намали схемата си със стимули за 1,85 трлн. евро – т.нар. програма PEPP – и вероятно ще обмисли дали да засили други инструменти, за да запълни липсата.

В това ключово решение ЕЦБ не трябва да поема твърде дълги ангажименти, тъй като по-трайна инфлация може да изисква политически действия по-рано, отколкото в момента смятаме, е мнението на централният банкер. Не можем да поемаме дългосрочни безусловни ангажименти, които може да се окажат несъвместими с това как перспективите пред инфлацията се развиват“, каза Кнот.

Когато следващия март се сложи край на спешните покупки, по-малко гъвкава Програма за изкупуване на активи трябва да бъде основният инструмент на банката и ЕЦБ трябва да остави вратата отворена както за увеличаване, така и за намаляване на обема изкупуване на облигации по тази схема, каза Кнот.

Ефектите от увеличаването на данъци и отминалите повишения на цените на петрола наистина ще отминат, допълни Кнот, но проблемите с веригите на доставки и бъдещите поскъпвания на енергията може да поддържат инфлационния натиск висок.

Тези преходни [източници на] натиск може да не са краткосрочни“, каза Кнот. „Всъщност осъзнаваме, че инфлационният натиск от тези източници продължава по-дълго, отколкото първоначално смятахме“, посочи той.

Заплатите също може да се увеличават по-бързо от прогнозираното, особено ако сегашното ускоряване на инфлацията спре, а компаниите започнат да коригират политиката си на заплащане.

Въпреки това е „много малко вероятно“ условията за повишаване на основните лихви да бъдат изпълнени, каза Кнот, повтаряйки скорошните насоки на ЕЦБ.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
След по-слабите доставки на руски газ германският Uniper се отказа от прогнозата