IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коелю: Португалия ще ускори реформите въпреки края на спасителната програма

В това уверява премиерът, който не подкрепя евентуално решение на ЕЦБ за стартиране на количествени улеснения

09:30 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът на Португалия Педро Пасош Коелю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Португалия Педро Пасош Коелю. Снимка: Ройтерс

Португалия ще ускори реформите, въпреки че още този уикенд страната формално излиза от спасителната си програма. Според премиерa Педро Пасош Коелю изминалите три години са били наистина трудни за Португалия, след като прие помощта за 78 млрд. евро, пише CNBC. 

„Не забравяйте, че тези три години бяха много, много тежки. Никой не би искал да понесе лишенията, които направихме. Никой не желае Португалия да се върне отново на пътя на нестабилността“, заявява министър-председателят на иберийската страна.

Португалия бе една от държавите членки на еврозоната, които пострадаха най-тежко от финансовата криза.

През 2011 г. Европейският съюз (ЕС) Международният валутен фонд (МВФ) й оказаха парична подкрепа и оттогава страната съкращава разходи и провежда тежки реформи.

След като се придържаше стриктно към условията – да изпълни поставените цели за намаляване на бюджетния дефицит – Португалия ще излезе от спасителната си програма в неделя.

Това обаче предизвика известни опасения, че страната ще намали усилията си да върне икономиката на крака, особено като се има предвид, че предстоят парламентарни избори.

Но Пасош Коелю, който е лидер на португалската Социалдемократическа партия, уверява, че няма риск, имайки предвид, че гражданите осъзнават, че реформите трябва да продължат.

„Ще запазим фискална отговорност, ще окажем необходимата подкрепа за финансовата стабилност и ще ускорим реформите“, категоричен е премиерът.

Пазарите приветстваха успеха на Португалия. След като в началото на 2012 г. достигна пик от 17,3%, доходността по 10-годишните правителствени облигации вече е около 3,72%.

Пътят за страната няма да е лесен. Брутният вътрешен продукт на Португалия се сви в първите три месеца на 2014 г. Водещият борсов индекс PSI 20 реагира със спад от 2,7% на новините. Но Пасош Коелю смята, че пазарите не подценяват предизвикателствата, пред които е изправена страната му.

„Пазарите много добре знаят в какво финансово състояние се намират Португалия, Испания и Италия и други“, казва той. „Никой не се се съмнява в способностите на Европа да преодолее кризата.“

Относно намерението на Европейската централна банка да започне да изкупува облигации Коелю сподели, че количествените улеснения ще бъдат драстична промяна в паричната политика.

Той не подкрепя подобно решение. Според него финансовата институция трябва да изпълнява по-пасивна роля за икономиката на Стария континент. „Мисията на ЕЦБ не е да подобрява икономическото възстановяване“, отсече Коелю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още