IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кофас" очаква неравномерно възстановяване на световната икономика

Американската икономика ще расте по-бързо от очакваното, твърдят от компанията

15:51 | 11.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След рекордното свиване на световната икономика през 2020 г., възстановяването ще бъде неравномерно. Това е извод от доклад на компанията за кредитно застраховане "Кофас", представен пред журналисти.

От компанията повишиха прогнозата си за глобалния растеж до 5,1% за 2021 г., което идва на фона на спад от 3,6% през миналата година. Причината за подобрената прогноза е по-силния от очаквания икономически ръст в САЩ, обясняват от "Кофас".

„Благодарение на по-малкото ограничения за мобилност в сравнение с еврозоната и по-бързата ваксинация, както и новия план за подкрепа на САЩ (в размер на 1,9 трилиона долара), е вероятно американската икономика да расте по-бързо от очакваното“, коментират от дружеството.

k1 k1

Според компанията към момента САЩ е начело на икономическото възстановяване. През второто тримесечие на миналата година американската икономика отбеляза свиване на БВП с 31,4%, докато през третото тримесечие има ръст от 33,4%. Положителна тенденция се наблюдава и при несъстоятелността на компаниите в САЩ – проучването на "Кофас" посочва, че американските предприятия в несъстоятелност са с 13,9% по-малко през март 2021 г. в сравнение със същия период през изминалата година.

k2 k2

Ргионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също отбелязва сравнително устойчиво възстановяване, пише в доклада.

„Въпреки че продажбите на дребно в някои държави от региона (като Чехия, Полша и Словакия) отчитат отрицателни стойности в самото начало на 2021 г., през февруари и март същата година показателите разкриват предимно положителни стойности. В България продажбите на дребно през същия период остават положителни, като повишението с 5% на годишна база“, посочват от Кофас.

Производствените цени в региона на ЦИЕ отчитат спад през април 2020 г., като за България намалението в с 6% през същия период. От януари 2021 г. обаче тенденцията се променя към положителни стойности – цените за производство се повишават до 10%, достигайки Унгария и Румъния, пише още в доклада.

k3 k3

„Един от основните фактори за възстановяването през 2021 г. остава ваксинирането на населението. Данните ни показват повишаване на ваксинираните лица в страните от ЦИЕ, като водещи са Унгария, Литва и Полша, последвани от Румъния, Словакия и Чехия. България остава назад в тази класация с по-малко от 10% ваксинирано население. Няма как да отречем значението на този фактор в цялата икономическа картина – той определя до голяма степен развитието на показателите, наред с възможността за четвърта пандемична вълна. Предстои да разберем“, сподели Грегорж Шиелевич, регионален икономист на "Кофас" за ЦИЕ, цитиран в прессъобщение от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още