IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще видим решение на гръцката драма?

Оздравителните мерки задушават гръцката икономика, заяви икономистът Йоаким Каламарис

10:10 | 23.06.15 г. 5
Кога ще видим решение на гръцката драма?

Кога се очаква решение на гръцката драма – това коментират икономисти, след като стана ясно, че гръцкото правителство е предложило споразумение на кредиторите, което предвижда фискални мерки в размер на почти 8 млрд. евро и ръст на данъците. Очаква се споразумението да бъде подписано до края на седмицата.

Според икономиста Йоаким Каламарис е възможно дори днес да се стигне до развръзка. За гръцкия народ обаче очакваният трети меморандум не е решение, тъй като гръцката икономика е задушавана от т. нар. “оздравителни мерки”. Няма какво повече да се иска от този народ и данъкоплатците, каза Каламарис пред БНТ и се аргументира с това, че големите пари отдавна са извън страната.

Тъй като в телевизионните репортажи показват как гърците теглят парите си от банките, той коментира, че банките не са застрашени от фалит, тъй като те са обезпечени от ЕЦБ и от гръцката държава. Хората обаче са разтревожени, защото са в несигурност за утрешния ден.

„Говорим за лобита. Гръцките граждани не разполагат със собствената си централна банка – тя е само 7% национална“, допълни икономистът.

Проф. Гарабед Минасян посочи, че вижда по по-различен начин нещата в Гърция. Той не смята, че гръцкото правителство и партия “Сириза” действително защитават националния интерес.

„Снощи се активизираха хората, които искат Гърция да остане в Европа. Не мисля, че Гърция може да има друго място освен в Европа. Къде ще попадне, ако излезе от ЕС? В железните прегръдки на Москва ли“, попита той.

Проф. Минасян заяви, че не одобрява политиката на гръцкото правителство, което поставя на карта интересите на народа и до голяма степен го заблуждава какво е положението и как би могло да се оправи.

В цял свят се говори за Гърция и то не в добър контекст. Това по един или друг начин ще се отрази на състоянието на хората, допълни той.

Според Йоаким Каламарис „Сириза“ в момента печели точки, защото управляващата партия е в синергия с кредиторите. „Проблемът е, че правителството продължава да обслужва интересите на кредиторите, а не на гръцкия народ. В страната има 10 хил. самоубийства, индустрията и търговията са унищожени, а ние говорим за развитие. Отидете в Дубай да видите какво означава икономика“, каза той.

Каламарис допълни: „Преди четири години подписахме меморандум, за да се подобри положението. Сега дългът е удвоен. Не може да има повече недоимък в ЕС, не сме равни сред равни, говорим за 50 – 60% данъчно облагане“.

Минасян отговори обаче, че преди няколко години две европейски държави бяха на прага на катастрофата – Исландия и Ирландия. И в двете държави обаче бяха въведени много строги мерки, хората ги приеха и изпълниха, затова сега никой не говори за криза в тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Гърция е пътник в библейски смисъл още от 2001 год. когато с нейното щатско приятелче Голдман Сакс лъжеха ЕС за дефицита. Гърция, обаче стъпи много яко на килимчето през 2009 год. когато взе от Голдман Сакс 300 млн и им ги даде като комисионна за консултации (как да работят по-нататък ЕС) в резултат на което Голдман Сакс беше спасена от банткрут, където трябваше отдавна да е заради всичките си далаверите и подпървокласни ипотеки, обаче се измъкна, а беше накиснат ЕС (не без съдействието на Гърция). Естествено в дъното на всичко стои съвременната механика на парите и системата всеки да накисне когото може. Ако Гърция със 320 млн дълг може да срути цялата еврозона, защо Щатите не обявят фалит, след като имат дълг от над 17 трилиона и за всеки нормален човек е повече от ясно, че пожизнено нямат намерение да връщат каквото и да било. За какво китайците продължават да им отпускат непрекъснато заеми. Всеки си играе някакви финансови и политически игрички и се чудят накрая кого да накиснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Кога ще видим решение на гръцката драма?-------------------------- Изразявам лично мнение. За да видим нещо, което поне малко да прилича на "решение" - извинявайте, но няма да е в тоя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Тоз маляка Каламарис от УНСС, какво плаче толкоз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Егаси и *** и мозъчно увредени търтеи са тия!!!Кое ви задушава икономиката бе, Каламарис? Безумната социална политика или истинската икономическа логика?Ако е първото, направете каквото трябва. Ако е второто, Гърция трябва да се реформира и да се накаже за фалшификациите и лъжите, които прави години наред за да източва ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Хайде научете се да пишете бе."две европейски бяха на прага на катастрофата" И едно световно също. А иначе.. как от 8% ( другата статия) стигнаха до 60%...... не е съвсем ясно ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още