Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кога ще започнем да поправяме електроуредите, а не да ги подменяме?

“Право на ремонт” – механизмът на ЕС, който се опитва да вмени „удължена отговорност“ на производителите

Кога ще започнем да поправяме електроуредите, а не да ги подменяме?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рециклирането на стари електроуреди не е универсално решение в принципите на кръговата икономика, като преди да се стигне до него трябва да се направи лесна и достъпна поправка на въпросния уред. Това става ясно от думите на Бори Йорданова от екологично сдружение "За Земята". В ефира на Bloomberg TV Bulgaria тя разказа за инструментът на ЕС „Право на ремонт“, който се опитва да реши проблема с непрекъснатото купуване на нови електроуреди, вместо поправка на повредените такива. 

Още по темата

Investor.bg припомня, че реформата в ЕС за въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите е в ход още от миналата година. Пакетът мерки, които бяха приети задължава от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни, изобщо – всякакъв вид електронни уреди.

“Право на ремонт” е част от тази реформа. „Това е инструмент на Европейския съюз, чиято цел е да принуди производителите на електроуреди да изпълняват определени стандарти при създаването им, благодарение на които хората да започнат да предпочитат да ги поправят, а не директно да ги заменят“, обясни Бори Йорданова.

Тя добави, че целта на “правото на ремонт” е да се имплементира т.нар. „удължена отговорност на производителите”. А това значи при дизайна на самите продукти да се влага мисъл за това как ще протече жизненият им цикъл след пускането им на пазара.

“Ние, като общество, трябва да спрем да произвеждаме огромни количества устройства, защото нямаме нужда от тях, а когато ги създаваме, да влагаме мисъл за това те да са устойчиви във времето”, каза Йорданова.

Според изчисленията на ЕК с описания пакет мерки, от влизането им в сила през 2021 г. до края на 2030 г., ще бъдат спестени 167 теравата енергия, което се равнява на годишното потребление на Дания. Това ще доведе и до намаление на въглеродния двуокис с 46 млн. тона, а европейските домакинства ще спестят средно по 150 евро на година.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според мене работата е изтървана. Поради агресивна реклама и настъпателни акции през последните десетилетия определени безнес среди с интереси успяха да преформират нагласата на хората - особено младите - да не се изхвърлят с лека ръка неща, които могат да се поправят и да се удължи животът им.
0
 
4
 
3
преди 1 година
Този път "За земята" са абсолютно прави. Тая консуматорска мания, обослувена от як маркетинг и промиваща реклама, трябва да приключи.
0
 
0
 
2
преди 1 година
*** = о.т.п.а.д.ъ.к
0
 
4
 
1
преди 1 година
Подкрепям,Тези дни смених плочка с проходни кондензатори на микровълновата - тръгна(пу-пу-пу, да не е на уроки)!Вместо да я хвърляме като *** и да купуваме нова, не че не може да си го позволим...

Още от Европа
Кадър на деня за 28 май