IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е отговорен за гръцката трагедия?

Заподозрените са четирима, като всеки има причина да твърди, че обвинението трябва да се насочи към друг, твърди Мохамед Ел-Ериан

13:46 | 21.05.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Кой е отговорен за гръцката трагедия?

Гърция следва пътя, поет от няколко други засегнати от кризата развиващи се икономики през последните 30 години. Всъщност през тази година аз приведох доводи, че са налице смайващи прилики между някога гордата държава-членка на еврозоната и Аржентина преди фалита ѝ през 2001 г., посочва в коментар за изданието Project Syndicate главният съизпълнителен директор на PIMCO Мохамед Ел-Ериан.

При еднакво мъчителния взрив в икономическо, финансово, политически и обществено отношение, който наблюдаваме в момента, би следвало да очакваме разгорещен дебат по въпроса кой е виновен за задълбочаващите се страдания, които милиони гърци преживяват в момента.

Заподозрените са четирима и всеки от тях е замесен в грандиозен бум, предхождащ онова, което за съжаление ще се окаже още по-забележителен крах.

Мнозина бързо ще обвинят успешните гръцки правителства, водени от доскоро доминиращите две гръцки политически партии – Нова демокрация в дясната част на спектъра и ПАСОК в лявата.

Алчни да заемат процъфтяване за страната си, те натрупаха огромни дългове, довеждайки я същевременно до драматична загуба на конкурентоспособност, а по този начин – и до загуба на потенциал за ръст. Някои от тях дори се опитаха да бъдат крайно пестеливи по отношение на истината, проваляйки се в разкриването на истинския размер на бюджетните си провали и задлъжнялостта си.

Заели прекалено много средства след присъединяването си към еврозоната през 2001 г., Нова демокрация и ПАСОК изоставиха своите сънародници, когато след финансовата криза от 2008 г. бяха необходими корекции и реформи.

Първоначалният етап на отричане бе последван от обещания, които не можеха да бъдат изпълнени (всъщност за които някои твърдяха, че няма да бъдат изпълнени благодарение на погрешно структурираните програми).

Последвалото подкопаване на международните позиции на страната увеличи затрудненията, които гърците бяха започнали да усещат.

Чакай малко, чувам ви да казвате, предугажда въпросът на читателите Ел-Ериан. За всеки направен дълг има увеличаване на кредита. Прави сте.

Частните кредитори на Гърция бяха повече от щастливи да наливат пари в страната, само за да се изплъзнат от отговорностите си за споделяне на бремето, когато изкуственият бум не можеше вече да бъде поддържан.

Прекаленото кредитиране бе толкова широко разпространено, че в един момент доведе спреда в доходността между гръцките и германските държавни облигации до едва 6 базисни пункта – смешно ниско ниво за две страни, които се различават толкова фундаментално по отношение на икономическото си управление и финансовата обстановка.

Прекалено алчните кредитори на драго сърце гарантираха за тази абсурдна премия за риск.

Дори когато стана пределно ясно, че дълговото бреме на Гърция е доведено до ниво на несъстоятелност, кредиторите отложиха момента на истината. Те протакаха, когато се стигна до критичното споразумение за контролирано споделяне на бремето (това е начинът, по който се приемат претенциите на частния сектор към Гърция по отношение на „орязването“ на дълга). И колкото повече го правеха, толкова повече пари изтичаха от Гърция без никакво намерение за завръщане.

Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 17 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
"Гръцката трагедия" е форма на измама и корупция. Правителствата в Атина получаваха огромни кредити, с които осигуряваха висок стандарт на своите избиратели, както и обществени поръчки на фирмите лобирали за да получат кредитите. Няколко фамилии, играещи ролята на политически и икономически посредници се облагодетелстваха. В крайна сметка ощетени ще се окажат европейските граждани, с чиито данъци и спестявания се захранват подобни схеми. Не е само Гърция. В поне още три държави от ЕС парите от бюджетите и наливаните пари от еврофондове се разпределят по подобни схеми между лобисти, консултанти, политически кръгове и корпорации. В ядрото на схемата е свръхконцентрацията на капитал и власт в няколко корпоративни кръга, които купуват и продават политици, партии и съюзи както на национално ниво, така и в Брюксел и Вашингтон. Не е случайно, че толкова различни институции са си мълчали и дори фалшифицирали данни - международни, правителствени, частни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 1
Balthazar
преди 11 години
Господа,системата е такава/несъвършенна.Но е създадена с цел .И за да се промени тази система ,трябва да се промени начина на мислене на обществото.Какво искам да кажа?Гледайте филма "MONEY AS DEBT" и ще разберете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте unicornblade,Според правилата на форума нямам право да отговарям на такъв въпрос.Във форума на investor.bg има полезна информация.Потърсете в Гугъл с "Иван Митев - икономист" и ще видите други източници.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 11 години
Света е несъвършен. Никга не съм бил за болшевизма-тази гнусна диктатура, социализъм и пр. утопии, но май всички трябва да се убедим какво е каппитализма - цикличност и кризи и експлоатация. Е то това ако не е което сега предстои на гърците, кое е тогава експлоатация? Банкери и кредитори и балони - мерси за това счетоводство и финанси. Точно както си го четяхме в учебниците по политикономия и преди 10 ноември. Е, вече сме чат от този така прекрасен и пълен с благинки обществен строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Когато никой не поема последиците от направеното под формата на някаква отговорност сме обречени да повтаряме едни и същи грешки. Много е важно да се знае кой е виновен и какви са последиците за него. Ето ти и причината: милиони хора страдат от това, имащи и нямащи вина. Не е безмислено да се търси вина ако това е за да се потърси отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
ihrivanov
преди 11 години
който имал - дал , които е искал е взел всичко това е минало , сега трябва да се съсредоточат в последствията и начините за решаване на последствията не да се питат кой и защо е виновен - безмислено е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Виновни са не кредиторите, не кредитополучателите. Ето признавам си аз съм виновен. Искам сега да ме опандизят, окошарят, бичуват и линчуват. Явно е модерно да се решават кризи без да се поема отговорност. Политиците не били виновни, икономистите не били виновни, банкерите не били виновни, застрахователите не били виновни, народа не бил виновен. Ами дай прехвърли го на българите, ние и без това си страдаме, едно по вече не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Егати сравнението - да дадеш шоколад на дете. Управлението на държава не е детска игра. Изискват се оценка на последствията и поемане на отговорност, а не само партийна демагогия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Бихте ли споделили къде са публикувани тези знания, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
kreditkiller
преди 11 години
Отговорни са кредиторите. Това е все едно да даваш шоколад на едно дете и после да му се караш че е напълняло и да го наказваш.Лошото е, че детето вече е пораснало и НЕ иска шоколад.Иска храна за големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още