IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-опасните ядрени централи в Европа?

Германия обяви, че ще затвори всички ядрени реактори в страната, произведени преди 1980 г., докато Франция настоява, че всички френски АЕЦ са сигурни

17:47 | 16.03.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Кои са най-опасните ядрени централи в Европа?

Ядрената катастрофа в Япония трябва да послужи като предупреждение за Европа и Европейският съюз (ЕС) не трябва да изключва риска от подобен инцидент, казва Ян Хаверкамп, ядрен експерт на Greenpeace, цитиран от CNBC.

Големите европейски икономики реагираха по различен начин на катастрофата в Япония. Германия обяви, че ще затвори всички ядрени реактори в страната, произведени преди 1980 г., докато Франция, която задоволява 80% от енергийните си нужди с ядрена енергия, настоява, че всички френски АЕЦ са сигурни.

„В Европа имаме 141 реактора и аз бих казал, че най-опасните от тях са 141“, казва Хаверкамп.

Все пак, някои реактори са по-опасни поради определени технически особености или възрастта си, допълва той.

Първата група реактори са от типа на авариралите във Фукушима. Те нямат вторична обвивка, която да предотврати радиоактивно замърсяване, в случай че първичната им обвивка бъде компрометирана, казва Хаверкамп. Той допълва, че подобни реактори има в Унгария, Словакия и Чехия.

Втората група включва канадските реактори тип Candu, които се използват в Румъния. Ако се наложи тези реактори да бъдат спрени много бързо, съществува риск температурата в ядрата им рязко да се повиши и затова те не са допуснати в Германия и Франция, посочва той.

Трета група са реакторите, охлаждани с газ, вместо с вода. Има 18 реактора от този тип във Великобритания. Тази технология е много стара и във Франция е забранена от години, допълва той.

Последната група са реакторите на повече от 30 години и Германия взе „мъдро решение“, като реши да ги затвори, посочва той.

За разлика от германския канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози подкрепи ядрената индустрия, подчертавайки сигурността на френските реактори.

„Дори ако избухнат в лицата им, французите ще кажат, че реакторите са сигурни. За тях това не е технология, а религия“, казва Хаверкамп, допълвайки, че докато френските регулаторни органи в сектора са сравнително открити, това не може да се каже за компаниите, опериращи централите.

Ядрената катастрофа в Япония е предупреждение за Европа, казва той. В скоро време Швеция ще трябва да реши дали да замени старите си реактори с нови, докато в Италия по въпроса ще бъде проведен референдум.

Във вторник най-голямата италианска компания за комунални услуги Enel потвърди ангажимента си към ядрената индустрия, като обяви, че ще инвестира в сектора 31 млрд. евро през следващите 5 години.

След инцидента в Япония Брюксел обяви, че ще проведе „стрес тестове“ на ядрените централи в ЕС. Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер дори повдигна въпроса за „Европа, свободна от ядрени инсталации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
Parlamator
преди 13 години
Истината е, че за момента ядрената енергия е безалтернативна. Много по-екологично чиста е от другите способи (говоря за тези които генерират сериозни мощности, разбира се) и несравнимо по-евтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
Lucifer
преди 13 години
...прав си , а какво да кажат козлодуйци, беленчани и свищовлий дето са на 2-3-4 до 6-7км максимум по линията на гаргата и дали някой ги е попитал за съгласие че да стават заложници на радиацията или просто са обречени заради алчноста, лицемерието и идиотщината на продажни политици и демагози ...колко уроци като Чернобил и Фукушима трябват за да се случат още.???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
AGD
преди 13 години
Граждани,пак се литкате на наше и чуждо на руско и незнам си ... приемете че това е бъдещето защото до този момент никаква друга сила неможе да даде толкова енергия ...нали всеки иска да включи копчето и да светне... :)Някой замислял ли се е, колко атомни и водородни бомби са екепериментирани в океани и атоли, надземни и подземни взривове.....май сте доста облъчени така че не го мислете ...грешки винаги ще стават щом се работи,природни бедствия ще се случват...важното е да се внимава и да се работи истински...нашите работници и инженери в Козлодуй за сега се справят така че нека се работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
georgis
преди 13 години
dori v kozloduj da sa naj-modernite i sigurni reaktori na sveta, centralata se namira na 125 km. po prava linia (kakto leti gargata) ot Sofia, ako v belene slojat reaktori, te shet sa na 180 km. ot Sofia. V Japonija ne sa predpolagali che e vazmojno zemetresenie ot 9 po rihter i che cunami she preebe elektrozahranvaneto na ohladitelnata sistema, no tochno tova se sluchi. Sega trjabva da evakuirat v radius ot 150 km. Idejata mi e che incidenti se skuchvat i az neiskam reaktori na 120 ili 180 km. ot kadeto jivejat decata mi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
И само да добавя, че централата Фукушима е построена преди 40 години!И все пак се стигна дотук поради силните трусове - 9 по скалата на Рихтер. Искам да видя сегашните модерните дали могат толкова да издържат при такова бедствие, направо катаклизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Ratimid
преди 13 години
Това, че са руски ни най-малко не ги прави по-рискови. Това, че са стари само по себе си не е проблем, като се има предвид, че са правени нееднократни модернизации, с каквито много от по-новите реактори в други страни не разполагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
И "Кои са най-опасните ядрени централи в Европа?"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Само ще добавя, че централата в Фукушима е предвидана да издържи на заметресения и цунамита. Цялата простотия стана защото, нямаха допълнително ел. захранване, с което за заменят авариралия дизел генератор, достатъчно бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
Ядрените технологии са с много голям потенциял. Заклеймяването им е чисто "религиозно". Авариите както в Чернобил така и на други места 99% са поради човешки фактор. Като се прецакаш сам няма кой да те оправи.В Япония - сегашните проблеми са поради не добро цялостно стопанисване на тази централа. И докато в БГ Козлодуй е подлаган на безброй проверки, то много реактори на "Добри" страни просто не се проверяват. Състоянието на АЕЦ в САЩ и Русия е много по лошо от това на централи в страни където реакторите са внос. Явно японските реактори са третирани като американски и затова е занемарена подръжката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Това са глупости. Загубите то транспорта ще обезмислят такива централи на хиляди колиметри.Само в БГ, където растоянията са малки над 40% от добитата ел. енергия се губи при преноса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още