IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-уязвимите страни в Източна Европа от Brexit?

Преводите от емигрантите на Острова, търговските отношения и европейското финансиране са фактори за растежа на страните в региона

12:27 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Източна Европа е регионът, който може да загуби най-много от излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), т. нар. Brexit, смятат анализатори. Някои страни в региона обаче са по-изложени на рискове от други, пише Bloomberg.

С отварянето на границите в ЕС на Острова се стекоха работници от различни страни от региона – от Балтийските държави до България. Европейските средства подкрепиха изграждането на пътища и мостове. Износът нарасна силно благодарение на свободната търговия.

Сътресенията след британския референдум през миналия месец застрашават всичко това. На фона на несигурността на бъдещата съдба на 1,5 млн. източноевропейци, които живеят във Великобритания, на бюджета на ЕС и на правилата за търговия все по-ясно става кои страни са най-изложени на риск.

Граждани на страни от Източна Европа в ЕС (в хил.)

„Литва, Латвия, Унгария и Полша са най-незащитени при Brexit”, смята Арти Сакуджа, кредитен анализатор в S&P Global Ratings. Тя посочва „тяхното голямо мигрантско население, преводите от емигрантите, търговските връзки и значението на европейските фондове за финансиране на инвестиции.”

Привлечени от по-високите заплати и ниска безработица, поляците и румънците формират най-големия дял имигранти на Острова от Източна Европа. Работниците от Полша, която е най-голямата източна членка на Евросъюза с население от 38 млн. души, започнаха да пристигат във Великобритания след присъединяването на страната към блока през 2004 г., докато румънците (както и българите – бел. ред.) получиха свободен достъп до трудовия пазар през 2014 г.

На фона на политическите сътресения на Острова тяхната съдба, и изобщо бъдещето на принципа на свободното движение в ЕС, остава неясна.

Въпреки че поляците във Великобритания изпращат най-много пари към родината си – 1,2 млрд. долара на година, те все пак формират малък дял от икономиката на страната на стойност 471 млрд. долара. Преводите от емигрантите са по-важен фактор за страни като Латвия, където брутният вътрешен продукт е по-малко от една десета от полския.

Емигрантски преводи от Великобритания (в млн. долари на година)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още