IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са причините за кризата в Македония?

Кризата е резултат от неуспеха на общата външна политика за сигурност на ЕС да префункционира и интегрира Западните Балкани, смята политолог

21:26 | 24.03.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Македония има нестабилна, променлива, изменчива среда, в която събитията се случват непланирано. Първо се разпространява убеждението, че ЕС се пропуква под напора на собствената си екзистенциална криза. В резултат на което съюзът се отдръпна и от без това неинтегрираните Западни Балкани. Второ, външнополитическата доктрина на новата администрация във Вашингтон още не е ясна, в резултат на което в Западните Балкани се отваря пространство за пласиране на геополитическа спекулация. Трето, в резултат на тези два нови момента в геополитиката, Русия бърза да се възползва от ситуацията, като се опитва да разшири влиянието си в региона, между другото с помощта на договорки с Ердоган за възможно разпределение на сфери на влияние.

Това каза в „Светът е бизнес“ на Blooomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков политологът доц. д-р. Горан Стойковски. Темата в днешното предаване бе динамиките на продължаващата политическа и социална криза в западната ни съседка Македония. 

„Причините са както и вътрешнополитически, характерни за самото общество, така има и такива с външнополитически характер. Кризата преди всичко е резултат от неуспеха на общата външна политика за сигурност на ЕС да префункционира и интегрира Западните Балкани. С отслабването на влиянието на ЕС нестабилните държави като Македония изпадат в остра криза“, допълни още гостът в студиото.

„Оставянето на Македония извън структурите на ЕС и НАТО очевидно се отразява неблагоприятно върху вътрешната обстановка. В основата на всичко стоят две основни слабости, благодарение на които всички останали проблеми се мултиплицират. От една страна Македония избра, вместо реална демокрация, да установи един вид авторитатен модел. Един хибриден режим – не е тоталитаризъм, но не е и реална демокрация. На второ място страната не успя да изгради модела на гражданска нация, като вместо това се акцентира върху етничността, като всички общности, композиращи македонското общество, се отказват да припознаят себе си като част от изобретената по този начин македонска нация. С други думи, липсва градивната и нужна обществена кохезия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Ами има и още как http://***.blitz.bg/svyat/v-tirana-makedoniya-e-mrtva-srbiya-idva-sled-neya_news499011.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 7 години
и кво общо има това с ***.та македонистична политика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Тече процес на налагането на исляма на цяла Европа.Спасението е само еднотвърда политика и създаването на общ фронт на християнските държави,особено тук на Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 7 години
Причините са ясни - дебелите македонски кратуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 7 години
няма как изкустена държава да е стабилна в първите 200 години ... след това може и да стане, ама зависи от много неща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Причините са същите каквито бяха в Косово и се изразяват в експанзияна албанския фактор.Вероятно ще бъде повторен същия сценарии като шиптърите пак ще се изкарат жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Дрън , дрън ..."Македония избра, вместо реална демокрация, да установи един вид авторитатен модел." Естествено , народът вижда албанизацията и наводняването с бежанци , затуй бяга от "демокрацията"...да му мислим ние , с реалната демокрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още