Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кои са условията за бързо глобално икономическо възстановяване?

Освен от ваксинацията то ще зависи и от управлението на финансовите рискове, смята Божидар Нейчев от PwC България

Кои са условията за бързо глобално икономическо възстановяване?

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

От PwC прогнозираме 5-процентен ръст на глобалната икономика - отскок не само безпрецедентен за 2021 г., а за 21 век. Именно защото кризата с коронавируса притежава и екзистенциално измерение освен чисто икономическо, каквото беше по време на Голямата рецесия 2008-2009 г., очакваният темп на глобално икономическо възстановяване е толкова висок. Това коментира Божидар Нейчев, съдружник и ръководител "Сделки Югоизточна Европа" в PwC България, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Очакваме по-бързо възстановяване, защото човечеството беше принудено да предприеме спешно животоспасяващи мерки. Но отскокът от 5% на глобалната икономика няма да бъде равномерен и той може да се превърне в действителност само при две условия: ваксинацията, ефективността на медикаментите срещу всички щамове и колко бързо препаратите достигнат до по-широк кръг от населението; и на второ място - доколко и до кога правителствата и централните банки ще продължат със своята подкрепа и в каква степен бенефициентите на тези средства ще ги усвояват", посочи специалистът. 

Още по темата

По думите на Божидар Нейчев, въпреки че глобалното възстановяване изкарва на преден план различията между отделните икономики и техните вътрешни проблеми, има един сектор, където всички участници "плуват синхронно - зелената инфраструктура".

"САЩ се връщат в Парижкото споразумение за климата. ЕС предвиди огромни средства за зелено преструктуриране. Китай заложи подобни цели в петгодишния си план за развитие и обеща да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. За подобни амбиции дори не можехме да си представим допреди 12 месеца", каза Нейчев.

"Борбата с измението на климата е точката на допир за всички - от големите до малките икономики, от Запада до Изтока", коментира ръководителят "Сделки Югоизточна Европа" в PwC България, добявайки, че тази година се очаква зелените облигации да достигнат 500 млрд. долара, което макар и да съставлява по-малко от 5% от пазара с фиксирана доходност, ако тенденцията продължи, то в близките 3-5 години половината от взаимните фондове ще притежават в портфолиотата си подобни инструменти.

"Тази година ще бъде повратна освен за климатичните промени, така и за функционирането на много индустрии с навлизането на дигитализацията. Дори в една България видяхме как цялата ни образователна система беше принудена да се дигитализира", коментира анализатърът.

В разговора беше засегната и темата за безработицата и как ще се отрази върху пазара на труда в световен мащаб.

"В момента, в който се реши или има признаци за разрешаване на проблема с Covid, всички правителства ще трябва да обърнат внимание именно на безработицата. Очакванията са тя като цяло да продължи да нараства глобално - от 5% преди пандемията до 7 на сто. Но трябва да се направи разлика между безработица в абсолютни стойности и така наречената структурна безработица.

"Дори и в България трябва да се замислим как да адресираме предстоящия проблем с преквалификацията, защото тази криза създаде не само безработица, удряйки най-силно нискодоходните професии, но и наложи други тенденции като дигитализация и роботизацията, които вече започват да изместват фокуса по отношение на какъв тип работна ръка е необходима", изтъкна гостът.

Целия разговор може да видите във видеото по Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Като за начало спрете с тая тирания. Оставете хората да си вършат работата.
2
 
3
 
1
преди 2 месеца
Кои са условията за бързо глобално икономическо възстановяване?

Всеки, разпространяващ коронобесие - в Анадола, Сибир, Сахара, Аляска, Хималаи или поне в Столипиново. Доживотна командировка.

Още от Европа
ЕК одобри закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer