IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са водещите страни производителки на плодове и зеленчуци в ЕС?

Полша произвежда над една четвърт от ябълките в блока, Италия и Испания са лидери при доматите

10:41 | 28.07.17 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 2,8 млн. ха в Европейския съюз (ЕС) са площите, отделени от фермерите за производство на плодове. Още 2,1 млн. ха са за производство на зеленчуци, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

По отношение на площите водещ производител на плодове в ЕС е Испания с 942 хил. ха или една трета от всички площи за отглеждане на плодове в блока.

Водещ производител на зеленчуци е Италия с 420 хил. ха, което е почти една пета от всички площи в ЕС.

Ябълките са най-разпространеният плод в общността що се отнася до произведените количества. През 2016 г. са събрани 12,5 млн. т ябълки, което е почти 25 кг на човек от населението в ЕС годишно.

Доматите са най-популярният зеленчук с 18,5 млн. т или 36 кг на човек от населението на блока.

Полша е водещ производител на ябълки в ЕС, сочат данните. Повече една от всеки 4 ябълки в Съюза идва от източноевропейската страна – делът й в общото количество е 28,7%. Следва Италия с 19,6% от общия добив на ябълки през 2016 г., а трета е Франция с 14,5%.

Полша е и водещ производител на череши в ЕС с почти 30% дял, следвана от Испания с 11,9%, Италия с 11,2%, Унгария с 9,9%, Румъния с 8,2% и Гърция със 7,9%.

Испания, Италия и Гърция са водещите производители на праскови в ЕС, като продукцията им съставлява над 90% от общото за общността.

Испания е водещ производител на ягоди, като почти една трета от общата продукция в блока се пада на нея, следвана от Полша със 17,4% и Германия с 12%.

Италия, Испания и Португалия са лидерите в производството на домати в ЕС. Италия и Испания съставляват две трети от общата продукция на домати.

Испания, Полша и Холандия съставляват две трети от производството на краставици в ЕС, сочат още данните.

Производството на моркови не е толкова концентрирано. Топ производителите са Полша с 14,7%, Великобритания с 12,9%, Германия с 11,5%, Холандия с 10,7%, Франция с 10,4% и Италия с 9,5%.

Водещи производители на тиквички са Испания и Италия със съответно над 38% дял и над 36% дял от общото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
На мен ми е обидно и тъжно когато в големите търговски вериги виждам чесън от Китай, бял боб от Египет, леща от Канада, ябълки от Полша, домати от Гърция, даже и кайсии от Италия, пипер от Турция, целина от Холандия....ето ви резултата от ЕС селскостопанска политика. Колко милиарда се изляха в програмите за развитие на селски райони и какво имаме като резултат - над 2000 ферми за калифорнийски червеи, къщи за гости, спортни зали в села с 10 младежа....срам, и то най-вече за гения от Банкя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Можем да бъдем водещи при кайсиите щото на три места в Европа виреятистински Испания,Унгария и България/Силистренско/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Каква водеща роля бълнуваш с нашата мижава територия, да не би да сме отглеждали по 12 реколти годишно от всеки обработваем парцел?"Алооооу , имам приятели руснаци , дето и до днес си спомнят с носталгия за зеленчуковите консерви и компотите от България...засрамете се малко бе , има хора които помнят много добре как беше преди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
аре тоя поне не е *** кат другата група, но народеца не може да напрай елементарна разлика с факти какво е било и сега какво е ..... Те слушат напевните мантри, че комунизма е било лошо щот така им пеят от Козяк 16, а са е мноо убаво и е акана свободия, те само на тва акцентуват щот нема друго за кво да се хванат, но всяко нещо си има цена и нашия "Комунизъм" дет беше и сегашната "Демокрация и Свободия" дет е в момента ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Мани го тоя ф^ес....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
Сичкото селян и по-голямото количество ром беше на полето и работеше в ТеКеЗеСеТо. Няма искам това, няма не искам онова. -----------------------------------------------------------------е много ясно, че треа да има тояга как иначе да накараш селляндура и маннгала да бачкат ?!? Ае добре ве, а са цигганите и селляните къде ги в кой бранш ?!? В кражбите, проституциите, обирите, пласирането на дрога, побоища и прибиране на пари лихварство ... И коя червеноармейска опашата лъжа е по-добрия вариант според тебе, ти кво би напрайл да гърбиш и да бачкат или да са на произвола на съдбата и да стаат неща кат Асеновград?! (което е нарочна инзценировка но тва е друга тема)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
кви "червени лъжи" ве Бохо .... :)) Ей тука набарах няккъв дет горе долу описва кво сме били и кво сме произвеждали, че има и пропуски даже за завода на Чавдар .... Питай ваще бе кво спориш с мене а Русия е на същия хал кат нашия и на тех им ебахха майката и унищожиха всичко по същата схема и са си плащат репарациите по 100 млрд. на година за загубата от Студената война, нищо че се пробват да се репчат и отскубнат от Запада .....България която изгубихме https://bgistoria.jimdo.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Отдавна се каня да те питам - ти затова ли живееш (да плюеш при всеки повод по запада и да възхваляш Русия-та) или просто от това се прехранваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Аре пак опашати червеноармейски лъжи.Каква водеща роля бълнуваш с нашата мижава територия, да не би да сме отглеждали по 12 реколти годишно от всеки обработваем парцел?Плюса в тази област беше, че се обработваше максимално възможното количество земи, което бе възможно тогава и не се толерираше безработието. Сичкото селян и по-голямото количество ром беше на полето и работеше в ТеКеЗеСеТо. Няма искам това, няма не искам онова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
Необичаен ход за правителството на Макрон: Първа национализация на предприятие http://***.investor.bg/evropa/334/a/neobichaen-hod-za-pravitelstvoto-na-makron-pyrva-nacionalizaciia-na-predpriiatie-243829/--------------------------------------------------------------------------обаче за голем ужаст на наще псевдодемократи, кат гледам Макарона на къде води Франция, а и други западни страни кат Англията са се запътили натам, ние сме били вече на върха през 1980та у тоя модел, а са се връщаме към 1800г. когат тия страни са развивали Капитализъм .....Но дет вика Ивото Христов за Османлиите кво са казвали за нас " Да му имам акъла на българина дет му идва след това .... " Фессовете доста добре са ни преценили за 500годишното ни робство що за олиггофрени сме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още