IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Кристалина Георгиева?

Днес тя беше номинирана от ЕС за кандидат за ръководител на МВФ

23:17 | 02.08.19 г. 10
<p>
	Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: Ройтерс

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (дн. Университет за национално и световно стопанство), специалност "Политическа икономия". От 1977 г. до 1993 г. работи като преподавател в Университета за национално и световно стопанство. През този период е и научен сътрудник в Лондонското висше училище по икономика и политика, а в продължение на една година е гост професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт в САЩ, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда.

През 1993 г. започва работа в Международната банка за възстановяване и развитие /Световна банка/ като икономист по въпросите на околната среда, а впоследствие е старши икономист по въпросите на околната среда и старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион по въпросите на социалното развитие и околната среда.

От 2004 г. до 2007 г. е директор на Световната банка в Москва, Русия. В периода от 2007 г. до 10 март 2008 г. е директор на Програмата за устойчиво развитие в Световна банка. От 10 март 2008 г. до 9 февруари 2010 г. е вицепрезидент на Световната банка. От 10 февруари 2010 г. до 1 ноември 2014 г. е член на Европейската комисия с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". От 1 ноември 2014 г. до 2 януари 2017 г. е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси. От 2 януари 2017 г. е главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие, като от 1 февруари до 8 април 2019 г. е временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка.

Автор е на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика. На 30 ноември 2010 г. Кристалина Георгиева е избрана за "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в класацията на европейското списание "Юропиън войс". Почетен гражданин на град Добрич (25 септември 2015 г.). 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 7
Спящият бик
преди 4 години
Респект и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Троловете трябва да се шашкат.Като си толкова българин, кажи кой велик българин е казъл критерият:кога има български народ и кога няма?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Руско куковицо, престани да определяш какво може и какво не може да правим ние българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Българин толкова високо няма да го качат в Световната банка.Виж евреин - задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 13
bgMan
преди 4 години
Не я защитавам но понеже на служи на Кремъл сичките русофилски *** ще излеят доста глупости по неин адрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
male4ko
преди 4 години
Веднъж малко позитивен пиар за България, но не би... злоба и мъст се лее... *** да не си на тоя свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 22
data
преди 4 години
Добре бе хейтърчета - браво ! Кат се доближите вие на 1/10000 от поста на Ръководител на МВФ тогава коментирайте . До тогава сте анонимни ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 16
studioaa
преди 4 години
Статията внушава откровени лъжи за миналото на Кристалина. Споменава се, че "От 1977 г. до 1993 г. работи като преподавател в Университета за национално и световно стопанство", а това твърдение съдържа 2 лъжи. Едното е, че тя НЕ Е РАБОТИЛА в този университет преди 10.11, защото той не е съществувал. Второто е, че удобно се пропуска КАКВО Е ПРЕПОДАВАЛА ТАМ? Дали това е било пазарна икономика и частна пазарна инициатива или не съвсем, а днес знаем, че тя е преподавала трудовете на маркс/енгелс/ленин. Тя е била идеологически преподавател и никога не е имала нищо общо с никоя икономическа дисциплина. Интересно е също така как тя специализира в САЩ преди 10.11 с ДЪРЖАВНИ ПАРИ БЕЗ ИЗПИТ при положение, че на обикновения българин му искаха пътен лист подписан от кмета за да посети пограничен град на границата с Гърция??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 11
dakl
преди 4 години
В публикуаната биография деликатно се заобикалят известните , но неудобни факти от дейността й, както и кой де факто лансира тази кандидатура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 18
majnata
преди 4 години
удобната куха лейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още