IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледните базари - обичана традиция, но и предизвикателство за сигурността

Във времена, в които терористичните атаки станаха твърде познати, публичните пространства вече не се смятат за сигурни

13:13 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тази година във Франция ежегодният коледен базар в Страсбург отваря врати при засилени мерки за сигурност. Вместо обичания блясък на празничната украса и 30-метровата коледна елха на централния площад, властите го оставиха почти без нищо – в случай, че трябва да разположат полева болница, разказва New York Times.

Преди да достигнете базара, трябва да преминете през един от 15-те пропусквателни пунктове, които заобикалят центъра на града. Забранено е движението на превозни средства по улиците в близост до базара, а най-близката трамвайна спирка е временно закрита.

Във времена, в които терористичните атаки станаха твърде познати, публичните пространства вече не се смятат за сигурни, като това включва и вездесъщите коледни базари, които процъфтяват на голяма част от континента по това време на годината.

Затова когато камион се вряза в един такъв базар в Берлин – на 750 км от Страсбург, в понеделник вечерта, не бе ясно дали мотивите са терористични, но това бе първата мисъл на всички.

Ако се окажат прави, това няма да е много неочаквано. Поне два пъти тази година ислямистките екстремисти в Европа са използвали превозно средство, за да убият хора. Имало е поне девет нападения или опити за нападение в Германия през 2016 г., както и в поне пет други европейски страни: Франция, Италия, Германия, Русия и Сърбия.

Тези атаки включваха от бомби до обезглавявания. Извършителите бяха и млади, и стари. Засилвайки всепроникващото усещане за страх, тероризмът в Европа явно няма конкретно лице, конкретен метод, конкретна цел и не познава национални граници.

Повечето се случиха във Франция, която се оказа най-пострадалата европейска страна, и се превърнаха в част от ежедневието. Най-смъртоносната атака в Европа тази година бе извършена от шофьор в Ница на 14 юли. Той използва камион, за да се вреже в тълпата по време на годишните празненства с фойерверки, отнемайки живота на близо 90 души. В страната е имало поне девет други нападения или опити за такива.

В изключително критикуван коментар, направен след убийствата в Ница, френският министър-председател Манюел Валс каза: „Времената се промениха и трябва да се научим да живеем с тероризма. Трябва да покажем солидарност и всеобщо спокойствие“.

Извънредното положение във Франция е в сила от нападенията през ноември 2015 г. във и около Париж, които отнеха живота на 130 души. Но настроенията започнаха да се променят около десетина месеца преди това, когато двама стрелци влязоха в редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. и убиха 10 карикатуристи и двама полицаи.

Силите на реда претърсват чантите, когато клиентите влязат в супермаркети, преди посетителите да заемат местата си в театрите, на входовете на спортни зали и търговски центрове.

Коледните празници се превърнаха в обезсърчаващо предизвикателство за правоприлагащите органи. Това е най-честваният празник на континента, където повечето хора са християни. Базарите са любима черта на градове и села, които разкрасяват историческите си центрове, за да отпразнуват сезона.

Те привличат и интереса на туристите, като мнозина идват, за да зърнат малка частица от Стария свят, който може да изглежда странен, но в същото време все още е много оживен.

Традицията с коледните базари е особено обичана в немскоезичния свят, като корените му започват още от Средновековието.

Празненствата в Германия, Австрия и Швейцария, както и на места като Страсбург – бившия германски, сега френски град, са особено пищни. Тези базари на открито, които често завладяват старите, живописни улички, съвпадат с периода на коледните пости и са се превърнали в едномесечно извинение за социализиране, пазаруване и пиене на глювайн, както и за неофициални концерти навън.

Семействата често посещават коледните базари. Както и хората, които работят в центъра, възползващи се от обедната почивка, за да купят някой малък подарък или да изпият чаша топъл чай.

Трудно е базарите да бъдат охранявани – целенасочен убиец може почти винаги да се проправи път и да посее хаос.

На това се дължи и високото ниво на сигурност в Страсбург. Подобни предпазни мерки са взети и в Мец – друг град в Елзас и Лотарингия с коледен базар.

Опасявайки се, че тези предпазни мерки може би не са достатъчни след нападението в Берлин, френският вътрешен министър Бруно Льо Ру призова всички служители на правоприлагащите органи да удвоят бдителността си и обяви, че подсилва сигурността на коледните базари във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още