IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко различно Великобритания и ЕС виждат работата на пазарите?

Лондон иска повече възможности за саморегулация на борсите и трейдърите, а ЕС не вярва, че инфраструктурата на финансовия пазар е подходяща за саморегулация

18:03 | 28.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Великобритания и Европейския съюз (ЕС) защитават различни позиции за начина, по който да се наблюдават финансовите пазари, като се надяват да постигнат широко споразумение за надзорната „еквивалентност“ след Brexit.

Лондон вече очерта промени при правилата за акциите, инструментите с фиксиран доход и търговията със суровини след края на преходния период за Brexit. Тези промени в правилата обаче са в контраст с философията на ЕС за регулирането на пазарите, пише FT.

Обединеното кралство планира да премахне ограниченията за размера на dark pool търговията – частни места, където инвеститорите могат да търгуват акции без да сигнализират останалата част на пазара.

Преценяват се и евентуални промени в това дали е необходимо да се предоставя толкова публична информация както преди, така и след приключване на сделките на пазара на акции и облигации, както и да се премахнат ограниченията върху сумата на стоковите договори, които трейдърите могат да държат.

Приоритетът на ЕС е да развие по-хармонизиран вътрешен капиталов пазар. За разлика от това британските политици гледат на Brexit като на шанс да си възстановят правомощията на регулаторите и борсите, затрупани в детайлното и предписателно нормотворчество в ЕС.

Политиците от Обединеното кралство искат да дадат на наблюдателите по-голяма свобода да пишат техническа политика; борсите и местата за търговия също могат да имат по-големи свободи при защитата на своите потребители и продукти.

„Обединеното кралство винаги е било по-далеч от Европа“, казва Кей Суинбърн, заместник-председател финансови услуги в KPMG и бивш член на Европейския парламент.

Суинбърн сравнява системата със САЩ: „В САЩ саморегулиращите се организации поемат много повече отговорност, вместо да разчитат на регулатора. ЕС никога не е вярвал, че инфраструктурата на финансовия пазар е подходяща за саморегулиране“.

Съгласуването между Великобритания и ЕС до голяма степен зависи от това ЕС да признае стандартите на Обединеното кралство като „еквивалентни“. Досега обаче Брюксел е одобрил само две временни разрешителни, които предоставят на британските институции по-пряк достъп до клиенти в блока.

„Ако ни бяхте попитали в началото на есента, щяхме да кажем, че еквивалентността е жизненоважна за всяка област, но нещата се промениха. Еквивалентността има кратък срок на годност“, казва баронеса Рита Донахю, председател на комисията на Камарата на лордовете, която прави преглед на бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Европейското нормотворчество често беше балансиращ акт между Великобритания, Франция и Германия. Сега, след като Великобритания напусна блока, тя ще има по-голяма гъвкавост за адаптиране на правилата, според Карел Лану, главен изпълнителен директор на европейския мозъчен тръст CEPS.

Независимо от това, новата система на Обединеното кралство може да остави парламента с по-малко възможности да проверява правилата и да държи регулаторите отговорни, предупреждава Рита Донахю. „Правителството и регулаторите сега имат значителна власт при определянето на регулирането на финансовите услуги“, признава тя.

Все пак Великобритания и ЕС може да предприемат еднакъв подход в някои области. Тази година както Лондон, така и Брюксел ще променят неуспешните текстове от законодателството за банките и пазарите, предназначени да подобрят финансовата система след кризата от 2008 г. ЕС може също да имитира плановете на Обединеното кралство за провалените сделки и правилата за засилване на конкуренцията на европейските фючърсни пазари. Т.нар. режим на „отворен достъп“ позволява на инвеститорите да използват клирингова къща по техен избор, но те многократно са били забавяни.

Дори тогава може да има нюансирани, но важни разлики. В поредица от „бързи корекции“ на Mifid II Брюксел повиши ограничението на сумата на договорите за стоки, които трейдърите могат да държат, до 300 000 лота на трейдър.

Великобритания обаче иска да отиде още по-далеч, защото нейните пазари, които включват фючърси на суров петрол Брент, са много по-големи и по-глобални според запознати източници на медията. Разглеждат се планове борсите да управляват трейдъри, които заемат големи позиции. Борсите също така ще решават за ограничения за размера на блокове от сделки, които се договарят частно, далеч от пазара.

Очаква се до края на месеца да бъдат финализирани разговорите за подобряване на регулаторното сътрудничество и съвместимост между Лондон и Брюксел. До споразумение обаче не е ясно дали ще се стигне, тъй като всяка страна използва Brexit като шанс да зачеркне и приспособи регулирането на основните пазари според собствената си философия и не бърза за никъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още