Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Колко струва заем за милиарди в рамките на 100 години? Лихва от 1,2%

Австрия успя да събере поръчки за над 5 млрд. евро за своите 100-годишни държавни облигации в сряда

Колко струва заем за милиарди в рамките на 100 години? Лихва от 1,2%

Снимка: Pixabay

За инвеститорите, които искат да притежават някои от най-високо оценяваните европейски облигации и да приберат в джобовете си лихва от над 1%, няма много възможности.

Австрия успя да събере в сряда поръчки за над 5 млрд. евро за своите 100-годишни държавни облигации. Към момента дългът се търгува при лихвен купон около 1,2% на вторичния пазар, съобщава Bloomberg. За сравнение, германските облигации с най-дълъг падеж – до 2048 г., имат доходност от 0,27%.

Австрийските облигации по всяка вероятност ще привлекат инвеститори, които търсят по-добра доходност, без да правят компромис с качеството на кредита, посочват от Commerzbank. „Очакваме силно търсене от инвеститори, които се нуждаят от базова доходност над 1%“, посочва Кем Калтек, стратег към германската банка.

Първоначално Австрия издаде 100-годишни облигации преди две години – първите за страна от еврозоната извън частното търгуване. Облигациите за 3,5 млрд. евро през 2017 г. получиха поръчки за близо 11 млрд. евро, като търсенето беше основно от финансови мениджъри.

Насоките за цената на последната серия е около 50 базисни пункта над доходността по облигациите на страната с падеж през 2047 г.

След своето пускане доходността по дълга с матуритет през 2117 г. намаля с близо 100 базисни пункта до 1,19% на фона на забавяща се инфлация и нарастващо търсене на сигурни активи.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Над 10 000 души се събраха в центъра на Москва с искане за свободни избори