Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Компании за изкопаеми горива се обединяват в проект за производство на водород

Shell и Gasunie планират да изградят голяма централа, която да произвежда водород чрез електролиза с начален капацитет от 3 гигавата

Компании за изкопаеми горива се обединяват в проект за производство на водород

Снимка: Pixabay

Британско-холандската петролна и газовата компания Royal Dutch Shell и енергийното дружество Gasunie планират да изградят голяма централа за зелен водород в северната част на Нидерландия през следващото десетилетие, съобщава Euractiv.

Основната идея на двете компании е да намалят емисиите на парникови газове, които отделят чрез своята дейност.

Захранвана от новия голям вятърен парк край бреговете на провинция Грьонинген, централата в крайна сметка ще може да произвеждат 800 000 тона водород до 2040 г., твърдят двете дружества, като по този начин ще свие количествата на въглеродни емисии в Нидерландия с около 7 мегатона годишно.

Компаниите очакват да започнат проучване за осъществимост на проекта през тази година, докато търсят други индустриални и енергийни партньори, които евентуално да се присъединят. 

Още по темата

„За да реализираме този проект, ще ни трябват няколко нови партньори,“ сподели директорът на Shell за Нидерландия Мериан ван Луун, добавяйки: „Заедно ще трябва да действаме иновативно, за да обединим всички налични знания и умения.“

Централата ще използва водна електролиза за преобразуване на устойчиво електричество във водород, който след това може да се съхранява за преобразуване в енергия или за директно промишлено използване.

Капацитетът на съоръжението ще бъде приблизително равен на водорода, произведен от природния газ, който сега се използва от индустриалните фабрики в Нидерландия, помагайки на холандците да постигнат целта си да намалят емисиите на въглероден диоксид до 49% от нивото им през 1990 г. до края на това десетилетие.

Малката, но гъсто населена Нидерландия, може да се "похвали" с петото по размер ниво на въглеродни емисии на глава от населението в Европейския съюз (ЕС), като същевременно черпи само 7% от енергията си от възобновяеми източници.

Плановете на Shell и Gasunie все още са в ранен етап и зависят наред с други неща от разрешенията на правителството, определянето на нови места за позициониране на офшорни вятърни паркове в Северно море и наличието на холандски и европейски субсидии за зелена енергия.

Проектът предвижда вятърна централа, чийто капацитет да нарасне от мощност от 3 до 4 GW през 2030 г. до евентуално 10 GW до 2040 г., което ще е достатъчно за посрещане на настоящото потребление на електроенергия на около 12,5 милиона холандски домакинства.

Първите вятърни турбини могат да бъдат готови през 2027 г., посочват от Shell и Gasunie, и ще бъдат използвани за стартиране на производството на зелен водород в голям завод в град Емсхавен, а вероятно и в съоръжения в морето.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
1
 
1
преди 6 месеца
Мидичката има много пари, но не ми харесва да ги пилее за глупости. Дано поне си продава скъпо водородът.

Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса