IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията зад "Северен поток" 2 търси начин да избяга от европейските регулации

Групата проучва планове да отдели последните 50 км от газопровода в отделна компания

10:32 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Групата, която строи газопровода „Северен поток“ 2 за внос на руски газ към Германия, проучва планове да отдели последните 50 км в отделна компания – ход, който ще подкопае плановете на Европейския съюз да регулира целия проект на стойност 9,5 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Съгласно предложението нова компания ще притежава и управлява малка част от газопровода в рамките на германските териториални води. Макар че тази секция ще подлежи на правилата на ЕС, останалата част от „Северен поток“ 2 – почти 1200 км през Балтийско море – ще остане извън юрисдикцията на блока, сочат трима запознати с плановете източници.

Планът, макар да е на още ранен етап, ще привлече допълнителни критики към „Северен поток“ 2, собственост на руската „Газпром“. Според някои страни членки от Източна и Централна Европа с газопровода компанията се опитва да пребори усилията на ЕС да диверсифицира енергийните си източници. САЩ заплашиха със санкции проекта и разкритикуваха Германия за силната ѝ подкрепа за тръбопровода.

Правителствата от двете страни на Атлантика се опасяват, че Москва може да използва газопровода, за да намали газовите доставки през Украйна и да спре важен източник на приходи за Киев.

Корпоративната структура, която се обмисля за „Северен поток“ 2, ще подкопае значително решението на ЕС от миналия месец завършеният проект да бъде обект на енергийните правила на ЕС.

Прилагането на европейските правила – включително мерки, настояващи за недискриминационни мита и достъп за трети страни – се очаква да променят икономическите условия на проекта. Ако правилата се ограничат до частта само в германски води обаче, това влияние ще бъде ограничено.

„Това ще превърне дебата от правен или технически в чисто политически“, казва високопоставен европейски дипломат, брифиран с предложението.

Германия и „Газпром“ твърдят, че „Северен поток“ 2 е чисто икономически проект, който трябва да замести намаляващите газови доставки към Европа. Москва твърди, че враждебността на САЩ към проекта е мотивирана от желанието да се ударят руските бизнес интереси и да се подкрепи износа на американски втечнен природен газ към Европа.

Планът за разделяне на газопровода в отделни компании наподобява структурата на собственост, използвана за тръбите, известни като Опал, които се намират в Германия и свързват първия „Северен поток“ с газовата мрежа на страната.

Предложението за отделяне на частите в различни компании все още не е било обсъждането с германските регулатори, които ще бъдат отговорни за прилагането на европейските правила.

Както германското министерство на икономиката, така и Nord Stream 2 са отказали да коментират идеята, но са заявили, че чакат финалния текст на новото европейско законодателство, което се очаква да влезе в сила това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още