IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите са по-склонни на компромис за Brexit след поражението на изборите

При закрити врата правителството вече се е съгласило на компромис за митнически съюз с ЕС, съобщава британски сайт

15:47 | 04.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управляващата Консервативна партия във Великобритания трябва да бъде отворена за компромис с опозиционната Лейбъристка партия за осъществяването на Brexit след тежките загуби на местните избори в четвъртък, заявиха високопоставени министри, цитирани от Ройтерс.

Консерваторите на премиера Тереза Мей загубиха 1332 места в английските местни съвети, а лейбъристите, които обичайно се стремят да спечелят стотици места на изборите в средата на мандата, вместо това загубиха 81.

Много избиратели изразиха разочарованието си от неуспеха на Мей да изведе Великобритания от Европейския съюз, почти три години след като страната взе решение за напускане по време на референдум.

„Ако местните избори на юг ни казват нещо, то е напомняне, че присъдите на референдума трябва да бъдат изпълнени“, заяви министърът на околната среда Майкъл Гав по време на конференция на шотландските консерватори в Абърдийн.

Министърът на здравеопазването Мат Хенкок отправи сходно послание в интервю за радио ВВС. „Мисля, че трябва да сме в настроение за компромис“, посочи той.

Лейбъристите поставиха гаранциите за правата на служителите и постоянния митнически съюз с ЕС като условия, за да подкрепят сделка за излизане от съюза.

Правителството на Мей се противопоставя на митнически съюз, като предпочита по-смекчено споразумение, което позволява на Великобритания да сключва собствени търговски договори със страни извън ЕС.

Хенкок намекна, че може би има по-голямо желание за компромис след изборните загуби.

Външният министър Джереми Хънг каза от своя страна, че вижда „малка надежда“ за възможен компромис, но плановете на лейбъристите за митническия съюз не могат да са дългосрочно решение за Великобритания.

Митнически съюз

В петък Мей заяви, че посланието както за консерваторите, така и за лейбъристите от изборите в четвъртък е, че избирателите искат парламентът да осъществи Brexit.

В едно от редките си съгласия с премиера лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че сега има „огромен стимул“ за всички депутати да изпълнят сделката за Brexit.

Основната партия, която се възползва от обръщането срещу двете основни сили обаче, бяха подкрепящите ЕС либералдемократи, настояващи за нов референдум за спиране на Brexit.

Buzzfeed News съобщи в събота, че Мей е оптимистка за скорошно постигане на споразумение с лейбъристите и при закрити врата правителството вече се е съгласило на компромис за митнически съюз.

„Миналата седмица министри от правителството и официални представители направиха на лейбъристите ново предложение за митническо споразумение, което на практика предвижда Великобритания да остане в ключови аспекти от митническия съюз с ЕС“, разкриха запознати с разговорите източници пред BuzzFeed News.

Сайтът съобщи, че според един от източниците „предложението е равносилно на приемане от правителството на всички искания на лейбъристите“.

Политическият редактор на списание Spectator, който е тясно свързан с консерваторите, отбеляза в статия за вестник Sun, че има съгласие за първоначално „обхватно митническо споразумение“, което много прилича на митнически съюз.

Впоследствие лейбъристите и консерваторите ще трябва да решат дали в бъдеще това ще доведе до предпочитания от Лейбъристката партия митнически съюз с консултативни права на ЕС или до по-смекчено споразумение, предпочитано от консерваторите.

Не е ясно дали ЕС ще одобри временно митническо споразумение, тъй  като по-късно може да се наложи въвеждането на граничен контрол между Ирландия и Северна Ирландия, ако сделката се провали.

Източниците на Buzzfeed не знаят кога ще бъде постигнато споразумение, но смятат, че е възможно Корбин да отложи сделката след изборите за Европейски парламент на 23 май, за да нанесе максимални щети на консерваторите.

Дори Мей и Корбин да се договорят, не е сигурно, че ще могат да убедят депутатите от партиите си да осигурят мнозинство за приемане на сделката.

Много евроскептично настроени консерватори се опасяват, че новосъздадената партия „Брекзит“ на противника на ЕС Найджъл Фараж ще отнеме от подкрепата им на европейските избори.

Това насърчи някои британски политици да призоват правителството да заеме по-твърда позиция по Brexit и да поиска ясно отделяне от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още