IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: ЕЦБ ще прибегне до количествени улеснения, ако се наложи

Вицепрезидентът на финансовата институция потвърди, че темата е била обсъждана, но не разкри подробности

22:42 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Констанцио: ЕЦБ ще прибегне до количествени улеснения, ако се наложи

Европейската централна банка (ЕЦБ) остава притеснена относно ниската инфлация, въпреки че не предприе никакви действия тази седмица, споделя пред CNBC вицепрезидентът на институцията Витор Констанцио.

„Опасенията се увеличават, защото вече доста месеци инфлацията е под 1%, а това определено е проблем“, смята той.

В четвъртък финансовата институция реши да запази основната лихва на 0,25%. Това се случи на фона на призивите на Международния валутен фонд, отправени към банката, за справяне с бързо спадащата инфлация и задържане на икономическото възстановяване.

Последните данни показаха, че през март индексът на потребителските цени в еврозоната е спаднал до 52-месечно дъно от едва 0,5%.

Според Констанцио данните не размиват прогнозата на ЕЦБ за инфлация в размер на 1% през 2014 г., но увери, че банкерите следят внимателно ситуацията.

Той повтори твърдението на президента на банката Марио Драги, според когото Управителният съвет е бил единодушен по отношение на използването на нетрадиционни методи, за да бъде стимулирана икономиката на еврозоната.

Констанцио потвърди, че банкерите са обсъждали стартирането на евентуална програма за количествени улеснения, но не разкри подробности.

Същевременно немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung писа, че ЕЦБ може би проучва ефектите от евентуалните покупки на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още