IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: Нужни са по-стриктни ограничения на фондовите мениджъри

Увеличаването до 10,5 трлн. евро на активите, държани от фондове в Европа, предизвика вниманието на световните регулатори

21:03 | 21.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нужни са по-стриктни ограничения върху сектора за управление на активи на стойност 10 трлн. евро, за да се контролира задлъжнялостта и да се спре тежкият паричен отлив, разтърсващи финансовата система, заяви заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констанцио.

Коментарите на Констанцио от понеделник са поредният сигнал от регулаторите, че разрастващият се сектор за управление на активи ще се изправи пред по-внимателен контрол през следващите години, тъй като рисковете се изместват от банковия сектор към т.нар. сенчесто банкиране, коментира Ройтерс.

Констанцио заяви, че обемът дълг, поет от частните капиталови и хедж фондове, трябва да се контролира, тъй като има потенциала да дестабилизира европейската финансова система.

„Първо, трябва да развием рамка за по-добър контрол върху задлъжнялостта на алтернативните инвестиционни фондове в Европейския съюз“, коментира Констанцио в изказване в Chatham House в Лондон.

„Предвид факта, че използването на дълг от инвестиционните фондове може да създаде и разшири системна криза, важно е да гарантираме, че задлъжнялостта остава в приемливи рамки“.

Почти двойното увеличаване на активите, държани от фондове в Европа – от 5,4 трлн. евро в края на 2009 г. до 10,5 трлн. евро през първото тримесечие на 2015 г., привлече вниманието на световните регулатори.

Централните банкери са обезпокоени от потенциалната нестабилност, в случай че много инвеститори изтеглят парите си от тези фондове в един и същи момент.

Те се опасяват, че това може да доведе до принудително разпродаване на активи за привличане на средства с цел обратно изкупуване, особено на вторичните пазари на облигации, където ликвидността е под по-голям натиск.

„За да се решат тези рискове, част от макропруденциалните инструменти трябва да станат изисквания за допълнителна ликвидност, целенасочени стрес тестове, минимално и променливо във времето бреме и такси за обратни изкупувания“, каза Констанцио.

Глобалният Борд за финансова стабилност, част от Г-20, през септември трябва да представи проект на политически мерки, за да се справи с тези въпроси.

Констанцио заяви, че централните банкери трябва да имат властта да променят нивото на маржа и да намаляват финансиращите транскации с деривати и ценни книжа или размера на средствата като гаранция на дериват срещу дефолт и на обезпечението в подкрепа на заем от активи, например акции.

Макар че подобни мерки са въведени или предстои да бъдат наложени, те не са „променливи във времето“, каза Констанцио.

Променливите във времето инструменти ще засилят генералния подход към маржовете и подстригванията, представени досега, като позволят на регулаторите да се наместват при бумове, за да ги развият така, че да охладят кредитирането на мениджърите на активи и да ограничат увеличаването на задлъжнялостта в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
За Великобритания в периода 1997-2010 средствата харчени предимно за помощи на бедни африканци, араби и нелегални имигранти на нараснали от 55 милиарда паунда годишно в началото на периода до 100 милиарда паунда в края му или това са 0.5 трилиона паунда изтекли от социални помощи, които никога не е било необходимо да се отпускат. А същия период са похарчени 85 милиарда паунда са спасяване на закъсали банки т.е LLoyds и Royal Bank of Scotland. Сега възниква логичния въпрос кой е инстинския виновник за кризата - левите популисти от лейбъристката партия наводняващи страната с милиони талибани или "злите" хедж фондове, който са успели да издоят 50 милиарда паунда от данъкоплатеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
А кога ще престане купуването на гласове маскирано като социални програми за бедни? Група социалисти и комунисти доят бизнеса и голяма част от населението, за да угояват "бедните" "уязвимите" и "нуждаещите се", брадясалите "вдовици и сираци от Сирия" за да може тези политици да останат на власт с гласовете на тези групи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
А що беее нека ''невидимата ръка'' да регулира - шегувам се но положението страшно ,и се надявам тъй като се споменава термина системна криза да са наясно с това което пиша за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/171301452564344180 трлн. сенчесто банкиране и 1000 трилиона финан.деривати и т.н. трябва да се опростят нещата защото е повече от ясно както каза едни нобелист по икономика невидимата ръка затова е невидима защото не съществува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още