Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Констанцио: Правилната политика ще ускори инфлацията

Програмата на ЕЦБ е от съществено значение за премахване на рисковете от дефлация, смята банкерът

Констанцио: Правилната политика ще ускори инфлацията

Снимка: Архив Ройтерс

Eвропейската централна банка (ЕЦБ) е убедена, че поддържането на правилна, разхлабваща парична и лихвена политика ще ускори в крайна степен инфлацията в еврозоната до целевото ниво от малко под 2%, заяви във вторник вицепрезидентът на банката Витор Констанцио, цитиран от DPA.

„Ние споделяме с другите развити икономики пъзела около заплатите и цените, които не отговарят на силния икономически растеж както обикновено“, заяви Констанцио в своя реч във Франкфурт.

„Когато поддържаме достатъчна степен на приспособяваща се парична политика, можем да бъдем уверени, че целта ни в крайна сметка ще бъде постигната“, каза още той. 

Още по темата

Банкерът коментира и програмата на банката за закупуване на активи, известна като "количествени улеснения", чийто размер се очаква да  бъде редуциран през 2018-а година.

Витор Констанцио отбеляза, че програмата „е от съществено значение за премахване на рисковете от дефлация,  допринася за продължаващото икономическо възстановяване и ни помага да доближим инфлацията до заложените от нас цели“.

Освен това той отново потвърди решимостта за продължаване на настоящата политика на ЕЦБ, според която покупките на еврооблигации ще остане в размер на 60 млрд. евро на месец до декември или след този срок, ако е необходимо, но във всеки случай, докато Управителният съвет на Централната банка „не види трайна възходяща корекция на инфлацията в съответствие с нашата средносрочна цел“. 

Очаква се програмата за изкупуване на облигации на стойност 2,3 трлн. евро от ЕЦБ, която цели да съживи инфлацията, да приключи в края на годината. Редица централни банкери обещаха да решат тази есен дали да продължат схемата или да започнат да я намаляват.

Макар че консервативните централни банкери подкрепят методично, но сравнително бързо излизане, други предупреждават, че инфлацията – основният мандат на банката – ще остане под целта си през следващите години. Подобно забавяне потенциално се изостря от бързо спиране на количествените облекчения.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Разочарованието завладява Източна Европа