IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата е пощадила сектора на услугите в България през първото тримесечие

Страната ни е втора в ЕС по ръст на оборота в сектора за периода спрямо силни спадове в ЕС

10:57 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Хотелиерството и ресторантьорството и административните услуги в България са пострадали най-много от пандемията през първото тримесечие на 2020 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, в Европейския съюз (ЕС) като цяло се усещат негативи в повече индустрии и сектори, включително в транспорта, информации и комуникации, професионални услуги.

Сектор Сектор

Различията в представянето на сектора на услугите в ЕС, без финансовите, застрахователните и публичните услуги, идват от различните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и различната им степен на строгост в отделните държави, подчертава Евростат. Затова в някои държави се наблюдава рязък спад, а в други ограниченията само смекчават силното начало на годината.

Данните за второто тримесечие обаче ще отразяват по-пълно картината, свързана с извънредното положение.

Оборотът в сектора на услугите в България и ЕС

Оборотът в хотелиерството и ресторантьорството в България се свива с 2% през първото тримесечие на годината спрямо среден ръст от 1,6% за първите тримесечия в периода 2010-2019 г., сочат данните. В ЕС спадът достига 15,2%, а в еврозоната е 15,7%. Спадът в България е най-слабият в ЕС.

Оборотът в административния сектор в България за първите три месеца на годината се свива със 7,5% при среден ръст от 2,1% за първите тримесечия в периода 2010-2019 г. В ЕС спадът е малко по-слаб – 5,6%, а в еврозоната – 5,8%.

Същевременно оборотът в транспортния сектор през първите три месеца на годината се увеличава с 3% спрямо среден ръст от 1% през първите тримесечия за 2010-2019 г. В ЕС е отчетен спад от 3,3%, а в еврозоната намалението достига 4%.

В сектора информация и комуникации ръстът на оборота за първото тримесечие в България достига 4,4% спрямо средно за последните 10 години от 1,9%. В ЕС е отчетен спад от 0,7%, а в еврозоната – 1,3%. При професионалните услуги в България има ръст от 5,8% за първите три месеца на годината спрямо 0,6% спад в ЕС и 1,1% понижение в еврозоната.

Общо оборотът в сектора на услугите в България се увеличава с 3,6% през първото тримесечие при среден ръст от 1,7% за първите тримесечия в периода 2010-2019 г. В ЕС е регистрирано намаление от 2,8%, а в еврозоната – 3,4%. Така България се класира на второ място по ръст в рамките на блока. Изпреварва ни само Румъния с увеличение на оборота в сектора на услугите с 4,7% през първите три месеца на годината.

Сектор Сектор

Най-силен спад на общия оборот в сектора на услугите е отчетен в Малта – 15,7%. При транспортните услуги най-рязко намаляват оборотите в Латвия – 10,5%, в хотелиерството и ресторантьорството – в Италия (почти 25%), Кипър (23%) и Малта (22%).

Сравнение с кризата през 2008 г.

Глобалната финансова криза през 2008 г. имаше драматични ефекти върху производството в промишлеността и строителството. Ефектът от нея върху производството на услуги обаче беше сравнително скромен, посочва Евростат.

Между януари 2008 г. и декември 2008 г. индексът за общото производство на услуги в ЕС се понижава с 4,7 пункта  в сравнение с спад от 13,5 пункта от февруари до март 2020 г.

Най-силен спад през 2008 г. отчитат административните и подпомагащи услуги (-7,9 пункта), следвани от професионални, научни и технически услуги (-6 пункта), а индексът за информационните услуги отчита спад от само 1,2 пункта. Индексът за хотели и ресторанти се понижава с 4,7 пункта тогава, а за транспорта – с 5,5 пункта.

За сравнение, през март 2020 г. индексът за хотелиерските и ресторантьорските услуги се срива с 55 пункта, т.е. производството на тези услуги пада наполовина в рамките на 4 седмици. Индексът за транспортни услуги отчита спад от 8 пункта, но с големи разлики между видовете транспорт (-7 пункта спад за сухопътния, -0,7 пункта за водния и -34,2 пункта за въздушния).

Индексът за информационни и комуникационни услуги намалява с 2,8 пункта през 2008 г., като най-засегнати са киното и телевизионните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още