Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Коронакризата срива износа на вино от ЕС

Търсенето на европейско свинско месо в Китай продължава да расте въпреки появата на африканска чума в някои европейски ферми

Коронакризата срива износа на вино от ЕС

Снимка: Bloomberg LP

Пандемията от коронавируса оказва минимално въздействие върху търговията със селскостопански стоки от ЕС, показват данните на статистиката. Новият вирус обаче срива износа на алкохолни напитки и основно - на вино.

През периода януари - октомври страните от ЕС са изнесли селскостопански стоки за 151,8 млрд. евро, което е ръст от 0,5% спрямо същия период на миналата година. През първите седем месеца на годината износът на селскостопански стоки от държавите в общността отчете ръст от малко над 2% до 105,5 млрд. евро.

След рязък спад през август търговията отново се възобновява, показват още данните.

Източник: Eurostat COMEXT

В периода януари - октомври 2020 година европейските производители са изнесли вино на обща стойност 11,2 млрд. евро, което означава спад от малко над 11%, или 1,43 млрд. евро. При алкохолните напитки спадът е от 1,53 млрд. евро до 5,5 млрд. евро, което е с почти 22% по-малко спрямо същия период на 2019 година.

Въпреки намалението виното все още е най-продаваната селскостопанска продукция от ЕС в трети страни.

С малко над 51% намалява износът на животински кожи, което до голяма степен е свързано с унищожаването на ферми за норки на територията на ЕС. Според проучвания коронавирусът може да се предава между хората и норките, което доведе до масово избиване на животните.

На обратния полюс е износът на свинско месо, който расте с почти 36% до 2,17 млрд. евро. Основният пазар на производителите на свинско месо е Китай и прави впечатление, че появата на африканска чума в някои европейски ферми не влияе върху търговията. Търговските връзки с азиатската страна се задълбочават и износът на европейските компании към Китай като цяло се увеличава с малко над 3 млрд. евро, или 27%, до 14,54 млрд. евро.

По този показател Поднебесната империя е третият по големина търговски партньор на ЕС.

Най-значими са отношенията на ЕС с Великобритания по отношение на търговията със селскостопански стоки, показва още статистиката. В периода януари - октомври страните от ЕС са изнесли стоки за малко над 34 млрд. евро към вече бившия член на общността. Спрямо същия период на 2019 година има спад от 1,6 на сто, което се дължи основно на свита търговия с вина, алкохолни напитки, птиче месо и масло. Износът на паста и пшеница от ЕС към Великобритания обаче се повишава.

Второто място заема САЩ с изнесени селскостопански стоки за 17,8 млрд. евро, което е спад от 3,8 на сто. Намалението е свързано основно с ограничен внос на американска соя от страна на ЕС и на европейското вино от страна на САЩ.

Данните показват още лек ръст на вноса на селскостопански стоки в ЕС. През първите десет месеца на годината в страните от ЕС са внесени стоки за 102 млрд. евро, което ръст от едва 0,1%.

Най-големият доставчик на селскостопански стоки в ЕС е Великобритания с общо 12,5 млрд. евро, което е спад от малко над 11 на сто. На второ място е Бразилия, която обаче отчита ръст от почти 7% до 9,8 млрд. евро.

Най-голям дял във вноса на ЕС имат стоките в групата "Тропически плодове, пресни и изсушени ядки и подправки". За десетте месеца страните от общността са внесли стоки за над 11,2 млрд. евро от тази група. Това е ръст от 6,3% на годишна база.

С 40% до 759 млн. евро се повишава вносът на етанол.

В същото време сред големите губещи са зърнените храни (без пшеница), чийто внос намалява с почти 30% до 2,6 млрд. евро. Страните от ЕС са внесли алкохолни напитки за 2,4 млрд. евро, което представлява намаление от 18,5 на сто.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС още е на месеци от създаването на ваксинационен паспорт