Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Коронавирусът донесе червен старт на седмицата за борсите в Европа

Инвеститорите са притеснени от потенциалното негативно влияние на вируса върху икономиката

Коронавирусът донесе червен старт на седмицата за борсите в Европа

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските акции приключиха борсовата търговия в понеделник със силни спадове, докато нарастват страховете за икономически проблеми, свързани с разпространението на тръгналия от Китай коронавирус, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 2,3% понижение, а секторът за основни суровини, който е силно изложен на влиянието на Китай, се оказа с 4,3% надолу и поведе в загубите. Всички сектори и основни борси се оказаха на червена територия днес.

Китайските власти вече са потвърдили за над 2800 случая на коронавирус, който тръгна от град Ухан. Жертвите на вируса са 81, а 461 души са в критично състояние. Случаи на заразени хора вече са обявени в редица азиатски страни, но и другаде, в това число в САЩ, Франция, Австралия и Канада.

Традиционни убежища като златото и японската йена записаха ръстове, тъй като инвеститорите търсят сигурност, очаквайки потенциалното икономическо влияние на вируса.

Книжата на Wall Street също се насочват на червено днес, а Nasdaq потъна с близо 2%.

В Европа ситуацията беше помрачена и от новината, че очакванията на германския бизнес се влошават през януари по данни на института Ifo. Показателят за бизнес настроенията в страната спада до 95,9 пункта от 96,3 пункта през декември миналата година. Консенсуната прогноза на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, беше за 97 пункта. Ifo прогнозира също така, че най-голямата европейска икономика ще нарасне с 0,2% през първите три месеца на 2020 г.

Книжата на компаниите от туристическия сектор бяха силно засегнати днес от страховете, свързани с коронавируса. Книжата на Air France понижиха стойността си с 5,6%, а тази на компанията майка на British Airways - International Consolidated Airlines Group - с 5,4 на сто. Цената на акциите на базираната в Лондон Easyjet се сви с 5%.

На дъното на европейския бенчмарк се оказаха книжата на CNH Industrial, които се потопиха със 7 на сто.

Добрите примери в Stoxx 600 днес бяха малко. Акциите на Wienerberger повишиха стойността си с 1,5% и се озоваха начело на индекса.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
4
 
1
преди 2 месеца
Който още не се е нагувичил, сега има сгода за това. Обзалагам се за две неща:
1. Епидемията няма да продължи дълго.
2. Китай няма да се обезлюди и дори няма да умрат забележим брой китайски хора.

Ще им наложат баси карантината и ще спрат разпространението на - китайците са дисциплиниран народ. Ще намерят и лечение и ваксини - имат си специалисти, а и цял свят ще им помогне. Освен това на фонът на общият брой болни, смъртността (около 81 човека досега) не е особено висока.

Още от Европа
ЕК освободи от мита и ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС