IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът не позволи на европейските акции да намерят единна посока

Паневропейският измерител Stoxx 600 приключи сесията без промяна, успявайки да компенсира някои загуби

19:23 | 26.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда, без да намерят единна посока, след като броят на болни от коронавирус извън Китай превиши тези в страната за първи път, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 приключи сесията без промяна, успявайки да компенсира някои загуби по-рано по време на сесията. Най-лошо представяне записа секторът на пътуванията, който отписа над 2%.

Германският бенчмарк DAX отписа 0,13% от стойността си. На положителна територия денят приключиха френският показател CAC и британският FTSE с ръстове от съответно 0,09% и 0,39%.

Индексът на борсата в Милано FTSE MIB записа по-осезаем ръст от 1,44% въпреки продължаващите страхове за разпространението на коронавируса в Северна Италия.

Във вторник американските здравни власти съобщиха, че заболяването по всяка вероятност ще се превърне в световна пандемия. Според заместник-директора на центъра за превенция и контрол на болестите Ан Шучат въпросът вече не е дали това ще се случи, а кога.

Китай – епицентърът на епидемията, отчете нови 406 потвърдени случая на коронавирус и нови 52 смъртни случая на 25 февруари. В Европа Италия остава най-тежко засегната страна. Към сряда болните там са 325 души, а загиналите – 12. Нови случаи на заболяването бяха регистрирани още и в Австрия, Швейцария и Испания. В сряда Франция потвърди за втори смъртен случай, а Гърция за първи официално потвърден болен.

При корпоративните новини в сряда Lufthansa постави началото на програма за свиване на разходите си, в това число освобождаване на новоназначен персонал. Акциите на компанията поевтиняха с 1,8%.

Сезонът на отчетите остава във фокуса на инвеститорите и днес. Акциите на френския автомобилопроизводител Groupe PSA поскъпнаха с близо 4,8%, след като производителят на Peugeot изненада приятно инвеститорите с приходите си за годината и отчете ръст от 13,2% на годишната си нетна печалба. Компанията също така увеличи дивидента си.

Книжата на датската компания за услуги ISS поевтиняха с 15%, след като публикува по-консервативни насоки за 2020 г.

Британската инженерна компания Weir Group беше най-добре представилата се в рамките на европейския бенчмарк. Акциите й поскъпнаха с 12%, след като изпревари очакванията за основната си печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още