Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Коронавирусът няма да промени фискалните разбирания на Германия

В държавата, известна с бюджетната си предпазливост, някои политици вече обмислят начините за завръщане към нея

Коронавирусът няма да промени фискалните разбирания на Германия

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Фактът, че Германия насочи масивна фискална подкрепа заради коронавирусната криза не значи, че страната изведнъж е променила вижданията си, пише Bloomberg TV Bulgaria. В държавата, известна с бюджетната си предпазливост, някои политици вече обмислят начините за завръщане към нея, след като кризата приключи.

Отпускането на стимули и подкрепа в извънредната кризисна ситуация няма да промени разбиранията на най-голямата европейска икономика, която чертае балансирана бюджетна рамка, за да има фискална мощ именно в условията на криза. 

Още по темата

Миналия месец канцлерът Ангела Меркел подкрепи това твърдение, като изрази удовлетворението си, че Германия по-рано не се е изкушила от “сладката отрова” на дълга.

“Има разбиране, че германското правителство е било способно да въведе тази наложителна фискална подкрепа заради пространството си за маневри на първо място”, посочва Катарина Утермол, старши икономист в Allianz. “Ако не друго, фискалната предпазливост все още е на мода”, добавя тя.

Този ангажимент може би ще бъде трудно забележим във фискалните планове на правителството за 2021 г., които финансовият министър Олаф Шолц предстои да представи по-късно този месец. По-рано той отбеляза възможността за бюджетен дефицит в размер на 80 милиарда евро (94,4 милиарда долара) за следващата година.

Подобен дефицит би се добавил към заемите за 218 милиарда евро за 2020 г. за финансиране на различни мерки - от намаляване на ДДС до допълнителни средства за родителите. Германия също така използва бюджетната си мощ за европейския фонд за възстановяване, който може да постави основите на бъдещ фискален съюз.

Въпреки скорошните дългове обаче властите в Германия продължават да твърдят, че ще се придържат напълно към фискалната предпазливост.

Подобна позиция може да бъде заложена в прагматизма, които характеризира германската експанзивна политика в момента. Тя може обаче да се изправи пред предизвикателства, ако резултатът от изборите през следващата година даде преднина на по-силно насочените към разходите Зелени или ако Християндемократическият съюз се окаже в ролята на опозиция, което е по-малко вероятен сценарий.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса