Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Корпоративните отчети отново движат търговията на европейските борси

Stoxx 600 приключи с повишение от 0,1% след като АЦБ обяви, че продължава да държи на ниските лихвени проценти въпреки икономическия подем

Корпоративните отчети отново движат търговията на европейските борси

Снимка: Pixabay

Европейските пазари приключиха днешната търговия със смесени резултати в отговор на коментарите от Английската централна банка (АЦБ) и корпоративните отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи с повишение от 0,1% след като АЦБ обяви, че продължава да държи на ниските лихвени проценти въпреки икономическия подем. Централните банкери около шефа на централната банка Андрю Бейли оставиха ключовия лихвен процент непроменен на ниво от 0,1 процента в четвъртък. Освен това обемът на текущата програма за закупуване на ценни книжа остава на досегашното ниво - 895 млрд. британски лири.

АЦБ очаква  британската икономика да е напът да се върне към нивото от преди коронавирусната пандемия през последното тримесечие на настоящата година, докато през февруари тя прогнозира, че това ще стане през първите три месеца на 2022 г.

Централната банка очаква британската потребителска инфлация да нарасне с 2,31% в едногодишен план при февруарска прогноза за повишение с 2,07 на сто.

Акциите на Volkswagen поевтиняха с 2,6%. Тъй като продажбите и печалбата през първото тримесечие се развиват по-добре от първоначално очакваното, базираната във Волфсбург автомобилна компания повишава очакванията си за цялата година/

Книжата на люксембургската сателитна компания SES се повишиха с 9,3%, за да оглави Stoxx 600 след силните данни от корпоративния си отчет. 

Акциите на германската онлайн аптека Shop Apotheke се сринаха с 8,8% след разочароващите данни за печалбата към края първото тримесечие.

Акциите на Telecom Italia поевтиняха с 5,5%, след като италиански медии съобщиха, че планът за единна мрежа на компанията е в застой.

На Wall Street американските акции поскъпнаха, докато инвеститорите очакваха дългоочаквания доклад за работните места в петък. Данните, публикувани в четвъртък, показват, че заявленията за безработица за първи път спадат под 500 хил, което показва, че пазарът на труда в САЩ се приближава към нивата си от преди пандемията.

Тенденцията на добри тримесечни отчети при големите европейски банки продължи и в четвъртък. Както френският кредитор Societe Generale, така и нидерландският ING и италианският Unicredit надминаха прогнозите на анализаторите. В случая с Societe Generale това се дължи главно на добрия бизнес в търговията с акции. През първите три месеца голямата френска банка е спечелила 814 милиона евро, значително повече от очакванията на експертите.

ING удвои печалбата си. Банката задели 223 млн. евро за възможни неизпълнения по заеми и по този начин - само една трета от сумата от началото на кризата година по-рано. Освен това, благодарение на по-високите приходи от комисионни, приходиъте са се увеличили с четири процента до 4,7 милиарда евро.

И при Unicredit, втората по големина банка в Италия, нещата се развиха по-добре от очакваното в началото на годината. В крайна сметка е реализирана печалба от 887 милиона евро след загуба от 2,7 милиарда евро за същия период преди година.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин: Прекият диалог е основна цел на срещата с Байдън