IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните резултати тласнаха нагоре европейските борси

При индивидуалните акции с най-голям ръст в Европа бяха тези на медийната група Schibsted – над 17%

19:08 | 17.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари приключиха борсовата сесия във вторник с ръстове, след като инвеститорите бяха обнадеждени от нова порция корпоративни отчети, наблюдавайки коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Паневропейският измерител Stoxx 600 завърши с ръст от 0,3% , като основните борси и сектори се намират също на зелена територия. Сред най-добре представящите се акции са тези на телекомите, които отчетоха скок от 1,5%. Добро представяне имаше и секторът на основните ресурси, който се покачи с малко над 1%.

Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,44% до 7633,75 пункта. Френският показател САС от своя страна се покачи с 0,24% до 5422,21 пункта.

Малко по-голям ръст отбеляза германският бенчмарк DAX – 0,9% до 12 673,82 пункта.

При индивидуалните акции с най-голям ръст в Европа бяха тези на медийната група Schibsted – над 17%, след като компанията отчете рекордна печалба, която бе 7% над прогнозите на Ройтерс.

Книжата на германската промишлена компания Thyssenkrupp също поскъпнаха значително с над 9% след новини за смени в ръководството.

В същото време цената на книжата на шведската промишлена компания Husqvarna се сринаха с над 17%, след като тя понижи оперативните си маржове за годината.

В днешното си изказване Пауъл отхвърли риска търговска война да навреди на глобалното възстановяване и заяви, че икономиката на САЩ е в началото на период от „няколко години“, в които пазарът на труда ще остане силен, а инфлацията – около целта на Фед от около 2%.

В писмените си показания, подготвени за Банковата комисия на Сената днес, гуверньорът на Фед сигнализира също, не само че е уверен, че икономиката се справя добре, но и че времето на стабилен растеж може да продължи, стига Фед да взима правилните политически решения.

Изказването на Пауъл стана причина за поскъпването на американската валута. Доларовият индекс, измерен спрямо кошница конкурентни валути, нарасна с 0,33% до 94,82 пункта.

В същото време Международният валутен фонд намали прогнозата си за растеж за Великобритания и еврозоната, предупреждавайки, че напрежението в международната търговия е помрачило икономическите прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още