IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията - предизвикателството пред Западните Балкани по пътя към ЕС

ЕК поставя под въпрос независимостта на съдебната система и принципа на разделение на властите в Турция

13:00 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Корупцията - предизвикателството пред Западните Балкани по пътя към ЕС

Турция е достигнала добро ниво на подготовка за членство в Европейския съюз (ЕС) в някои области. Наблюдава се обаче цялостна негативна тенденция в спазването на върховенството на закона и основните права на гражданите. Значителни недостатъци има и съдебната власт в страната, остава и проблемът със свободата на изразяване.

Това се посочва в последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на държавите от Западните Балкани и Турция по пътя им към ЕС.

ЕК подчертава, че е прекратен и мирният процес с кюрдите, което доведе до сериозно влошаване на положението в страната. Брюксел препоръчва на новото правителство да възобнови мирните преговори и да започне да работи по неотложните приоритети на страната.

По отношение на икономическите критерии турската икономика е в доста напреднала фаза и може да се счита за функционираща пазарна икономика, посочва се още в доклада. Отбелязва се обаче забавеното темпо на реформите заради политическата нестабилност през последната година.

В доклада се поставя под въпрос независимостта на съдебната система и принципа на разделение на властите заради политическия натиск върху съдиите и прокурорите от 2014 г. след корупционния скандал, в който беше замесен президентът Реджеп Тайип Ердоган и негови приближени, включително и един от синовете му.

ЕК отбелязва също така, че спечелването на мнозинство на управляващата Партия на справедливостта и развитието е на цената на влошаването на ситуацията в източната и югоизточната част на страната и на сигурността. Засилва се и натискът върху медиите.

Брюксел посочва още, че Анкара като цяло спазва ангажиментите си за присъединяване към ЕС. Като недостатъчни обаче се определят резултатите от борбата с корупцията, особено  по високите етажи на властта.

ЕК припомня, че преговорите за присъединяване към ЕС с Турция започнаха на 3 октомври 2005 г. Отворени са 14 глави, а една е временно затворена. В резултат на това, че Турция не приложи изцяло допълнителния протокол към Споразумението за асоцииране, ЕС реши през декември 2006 г., че осем преговорни глави не могат да бъдат отворени.

Сърбия

За Сърбия ЕК заключава, че страната продължава да отбелязва напредък по отношение на политическите и икономическите критерии, като очаква правителството да продължи с реформите. Препоръчва се и засилване на доверието и предвидимост на върховенството на закона, включително и пълното упражняване на свободата на изразяване.

Предвид географското положение на страната и факта, че тя е външна граница на ЕС, Сърбия е изправена пред безпрецедентен наплив на мигранти и бежански потоци, посочва се в доклада. Страната направи значителни усилия, за да гарантира, че бежанците получават подслон и хуманитарни доставки от партньорите й, но е от решаващо значение да подобри и собствената си система за убежище.

Като напредък Брюксел отбелязва, че са въведени правила за оценяване на прокурорите и съдиите. Все още обаче има място за политическо влияние върху назначенията в съдебната власт и сръбската съдебна система продължава да е изправена пред сериозни пречки по отношение на нейната независимост, ефективност и отчетност.

Обновена е и правната рамка за борба с корупцията и организираната престъпност, но въпреки това корупцията остава водещ проблем за страната, както и неадекватната институционална структура.

Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още