IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията в Европа може да забави възстановяването

Одитните институции са особено слаби и често не са независими от правителствата, а това помага на личностите на публични длъжности да се измъкват безнаказано

14:14 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Корупцията в Европа може да забави възстановяването

Корупцията в политиката и бизнеса в Европа, особено в Средиземноморието, може допълнително да отслаби уязвимите икономики, които се мъчат да преодолеят дълговата криза, сочи доклад на международната организация Transparency International, цитиран от Ройтерс.

Макар Европа да гледа на себе си като на един от най-слабо корумпираните региони, малко държави регулират лобирането или предоставят на поданиците си лесен достъп до публична информация, позволявайки на културата на подкупите да се задържи, а на политическите и бизнес елити – да отклоняват средства, пише в доклада.

Надутите бюджетни дефицити и дългове в разгара на продължаващата две години и половина криза и корупцията означават, че оскъдните публични средства се изразходват неефективно и може би биват присвоявани в период, когато рекордната безработица ограничава правителствените приходи, отбелязват авторите на документа.

„В момента страните със слаба антикорупционна защита често са онези с най-големите проблеми при публичния си дълг“, заяви Фин Хайнрих, директор на отдела за проучвания в Transparency International, отговарящ за текста за 25 страни в доклада. „Одитните институции са особено слаби и често не са независими от правителствата, което означава, че заемащите публични длъжности вероятно са наясно, че могат да се измъкнат през оставени вратички“, добави той.

Докладът посочва, че най-затруднените финансово страни в еврозоната - Гърция, Италия, Португалия и Испания, са и с най-дълбоко вкоренени проблеми в публичната си администрация, като личностите на публични длъжности не са отговорни за действията си.

Макар формално поведението им да не е незаконно, политици и бизнес лидери използват влиянието си за спечелване на договори и за въздействие върху политики, докато парламентите често не успяват да прилагат антикорупционните закони и правила, които действат на книга, става ясно от документа.

„Връзките между корупцията и продължаващата финансова и бюджетна криза в тези страни повече не може да бъде пренебрегвана“, пише още там.

Корупцията струва на Европейския съюз около 120 млрд. евро годишно, сочат оценки на базирания в Страсбург Съвет на Европа. Мнозина анализатори обаче смятат, че числото е по-голямо.

Последна актуализация: 13:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още