IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово гласува за създаване на национална армия въпреки възраженията на сърбите

Тя ще се състои от 5 хил. военни на активна служба и 3 хил. запасняци

20:34 | 19.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът на Косово, което разчита на военни части на НАТО за отбраната си, гласува за създаването на национална армия от 5000 души, въпреки че сръбското малцинство твърди, че решението е незаконно, предава Ройтерс.

Сръбските депутати, подкрепени от Белград, който не признава независимостта на Косово, блокираха подобни ходове в миналото, като заявяваха, че създаването на национална армия изисква промяна в конституцията.

НАТО, което разполага с 4000 военни в балканската страна, също призоваваше в миналото Косово да не създава национална армия, ако преди това не промени конституцията с подкрепата на сръбското малцинство.

Но три закона, предложени от правителството на Косово и приети на първо четене от парламента в четвъртък, промениха мандата на лековъоръжените местни Косовски сили за сигурност, за да се превърнат в армия. Това според правителството заобикаля необходимостта от промени в конституцията.

Доминираното от националисти правителство опита да създаде национална армия миналата година, но не успя заради отказа на сръбските политици да приемат промяна в конституцията.

Законопроектът беше подкрепен от 98 депутати в 120-местния парламент, въпреки че гласуването беше бойкотирано от 11-та сръбски депутати в законодателния орган. За окончателното приемане на закона е необходимо той да бъде одобрен и на второ четене след няколко дни.

„Трите закона имат една и съща задача – да защитят териториалната цялост на Косово и гражданите от всички общности в Косово“, каза преди гласуването премиерът Рамуш Харадинай.

Законопроектът предвижда създаването на армия от 5 хил. военни на активна служба и 3 хил. запасняци. Настоящите Косовски сили за сигурност се състоят от 2500 души, обучавани са от НАТО и са натоварени с реакция при кризи и гражданска защита.

НАТО съобщава, че не планира да напусне територията, но намекна, че промяна на статута на Косовските сили за сигурност може да доведе до намаляване на силите му на територията.

„Всяка промяна в структурата, мандата и мисията на Косовските сили за сигурност е решение на косовските власти“, съобщи пред Ройтерс официален представител на Алианса.

„НАТО подкрепя Косовските сили за сигурност въз основа на настоящия им мандат. Ако той се развие, Северноатлантическият съвет ще трябва да преразгледа нивото на ангажимент на НАТО в Косово. Не можем да прогнозираме какво решение ще вземе Северноатлантическият съвет“, допълни представителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още