IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG атакува разделянето на потребителското и инвестиционното банкиране

Според счетоводната компания плановете на ЕС трябва да бъдат отложени, тъй като няма да добавят значителна стойност

14:52 | 21.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
KPMG атакува разделянето на потребителското и инвестиционното банкиране

Планът на Европейската комисия да раздели потребителския и инвестиционния бизнес на банките трябва бъде спрян, заяви одиторската компания KPMG, сред чиито клиенти са някои от най-големите банки в Европа, съобщава Bloomberg.

Предложения за хармонизиране на правилата за банковата структура в рамките на 28-членния Европейски съюз "трябва да бъдат отложени", обяви счетоводната фирма.

Плановете "няма да добавят значителна стойност, заедно с други регулаторни реформи“, смятат от KPMG. Великобритания, Франция, Германия и други вече разработват свои собствени изисквания за отделянето на двата бизнеса.

Предложението на еврокомисаря за финансови услуги Мишел Барние за реформа на банковата структура попадна под атака на няколко фронта, откакто той го представи през януари. Германия, Франция, Испания, Полша и Дания са сред най-малко 10-те страни, които оспорват реформите, като някои предупреждават, че кръгът от дейности, които трябва да бъдат разграничени е твърде широк.

"Финансовата стабилност определено е важна, но трябва да бъде намерен баланс между много стабилен, но не особено растящ пазар, и такъв, който създава подходящите условия за поддържане на икономическия растеж и създаване на работни места", коментира Джайлс Уилямс, ръководител на отдела за финансово регулиране на KPMG.

В допълнение към забраната на търговията за собствена сметка, Барние определи общи стандарти в целия ЕС за разделяне на системно най-важните банки, които ще доведат до отделяне в самостоятелно капитализирани единици на някои видове деривати и други търговски дейности.

Планът за разделяне се натъкна и на законова пречка, след като юристи на ЕС казаха, че някои изключения, вградени в предложенията, трябва да бъдат ограничени или законодателството като цяло да стане по-гъвкаво. Законодателите заявиха, че очакват дискусиите относно окончателната форма на мерките да продължат поне година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
кпмг искат лесно парици да правят ама няма вече както преди ..и като кранчето се завърта започша да ги боли за комисонните им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още