Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

KPMG: Не бихме одитирали Wirecard така, както го е направила EY

Мениджър на компанията хвърли тежки обвинения срещу платежната компания и одитора ѝ

KPMG: Не бихме одитирали Wirecard така, както го е направила EY

Заседанието на комисията. Снимка: EPA/ANDREAS GORA

Специалният оценител KPMG постави под сериозен натиск ръководството на фалиралия германски финтех Wirecard и одиторите на EY по време на изслушване в разследващата комисия в Берлин.

Партньорът в KPMG Александър Гешонек заяви, че EY и неплатежоспособният доставчик на платежни услуги са предоставили недостатъчно одиторски доказателства и че това би затруднило работата на специалния доклад за отчетите на Wirecard, предава Handelsblatt.

От ноември 2019 г. до април 2020 г. KPMG изготви специален доклад за финансовите отчети на Wirecard и откри сериозни пропуски и грешки в счетоводството на компанията. Гешонек оглавява това разследване и подчерта в четвъртък в Берлин, че изготвянето на специалния доклад за Wirecard е било сериозно възпрепятствано. Като партньор мениджърът ръководи отдела Compliance & Forensic в KPMG, т.е. подразделението за разкриване на престъпни икономически дейности.

Липсващите доказателства се отнасят главно до съществуването на доверителните сметки в Азия. Твърди се, че в тях трябва да има 1,9 млрд. евро кредит от Wirecard, но през юни тази година те се оказаха „кредити на хартия“. В сърцевината на обвиненията срещу одитора на Wirecard EY е факта, че той не е проучил достатъчно задълбочено съществуването на тези сметки.

Гешонек подчертава, че според стандартите на KPMG са представени недостатъчни доказателства за кредитното салдо по тези сметки. В отчета на Wirecard за 2019 г. се твърди за наличие на депозитна сметка във Филипините, чийто баланс не съществува. За тази финансова година EY отказа да завери отчета.

Но пикантното в случая е, че EY издаде неквалифициран сертификат за баланса на Wirecard за 2018 г. През тази финансова година Wirecard поддържаше депозитна сметка в Сингапур, за която също се твърди, че съдържа големи суми. Гешонек казва пред анкетната комисия, че на KPMG не са предоставени достатъчно доказателства за тази сметка - нито от компанията, нито от одитора.

Още по темата

По-късно той уточнява за това изявление: Изказването за липсата на достатъчно доказателства за сметки на Wirecard се отнасяло за годините 2016 до 2018 - т.е. всички години, в които EY е издал неквалифициран сертификат.

Това накара представителите на комисията да наострят уши и да поискат подробности, пише още Handelsblatt. Те искаха да знаят дали KPMG би работилa по различен начин при проверката на доверителните сметки, отколкото EY. Гешоннек отговори на този хипотетичен въпрос: „За одиторските процедури на EY трябва да попитате тази компания. В специалното разследване ние не направихме нищо повече от просто да продължим в съответствие с нашите стандарти - в резултат на което не намерихме достатъчно доказателства“.

Досега EY се успокояваше от факта, че специален оценител може да използва наличните за него методи за разследване, за да направи по-задълбочено разследване от това на одитора. Гешонек обаче отрече пред комисията, че е използвал криминалистични методи при проверка на сметките в Азия, т.е. различни методи от тези на одитора. „Работихме с методи, с които обикновено работи всеки одитор“, каза той.

По време на видеоконференция с EY на 23 април KPMG и EY са обменили мнения по този въпрос - например, за да попълнят специалния доклад. „Ние посочихме какви доказателства искахме и одиторът посочи какви са те. Това не ни беше достатъчно за нашия доклад“, докладва Гешонек.

Резултатът от разговора е бил, че тогавашният председател на надзорния съвет на Wirecard е наредил ново проучване на сметките. В средата на юни Wirecard призна, че няма кредит по сметката си в Манила.

С това запомнящо се изявление натискът върху EY в случая Wirecard се увеличава допълнително. А компанията е заплашена и от още проблеми: в писмо до Главната прокуратура в Берлин одиторският надзорник Apas повдига обвинения срещу одиторите, както ексклузивно съобщи Handelsblatt

Одиторът е изложен на множество съдебни дела от инвеститори, които са за милиарди евро. EY носи отговорност за Wirecard само в размер на фиксираните четири милиона евро, но ако умишлеността в деянията и престъпленията бъдат доказани, тази граница пада. Тогава има начин адвокатите на ищеца инвеститор да претендират за обезщетение за неморални вреди, което би довело до плащания за милиарди. Това е причината, поради която EY не е склонен да направи допълнителни изявления, които могат да бъдат съдебни.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
11
 
1
e34
преди 1 месец
Няма профилна снимка
EY: Не бихме одитирали КТБ така, както го е направила KPMG :D

Още от Европа
Гръцкият премиер: Говорим за ваксинационни сертификати, не за паспорти