Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кр. Атанасов: Между 10% и 11% ще е спадът на БВП за Европа на годишна база

Не си взехме поука от 2008 г., влязохме в спиралата на печатане на пари, следва инфлация, посочи финансовият анализатор

Кр. Атанасов: Между 10% и 11% ще е спадът на БВП за Европа на годишна база

Снимка: Getty

С тази криза се "развързаха ръцете" на правителствата и централните банки и влизаме в един вихър и спирала на печатане на пари. Следващият голям тренд, за който ще говорим, е инфлация, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", финансовият анализатор Красимир Атанасов.

Още по темата

"Важно е да бъдем единни в Европа, да има единна армия. Доста трудно ще се отвори икономиката. Последни предвиждания сочат 10-11% спад на БВП за Европа като цяло на годишна база", посочи той.

Финансовият анализатор смята, че в момента има битка между фундамента и стимулите от държавите. Според него обаче от медицинска гледна точка има подобрение.

"Много индустрии няма да могат да се върнат към предишните си нива. Азия се справя много по-добре от Европа и трябва да се поучим от това", съветва Красимир Атанасов.

Оценката на анализатора е, че инвеститорите се насочват към сектори с по-добри баланси.

"Не сме си взели поука от 2008 г., в момента корпоративният свят е задлъжнял много повече. От друга страна, централните банки и правителствата този път реагираха с много по-големи стимули, което ще бъде контрапункт на рецесията. Но така развиващите се пазари могат да бъдат поставени в трудно положение", смята Красимир Атанасов.

Финансовият анализатор е на мнение, че българското правителство все още не осъзнава какво се случва. По думите му мерките закъсняват. Атанасов изрази опасенията си за туристическия сектор и земеделието.

Той е убеден, че са важни изолацията, предпазните средства и тестването и ако се действа в тази посока очаква, че ще се повиши доверието в правителство.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда