IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Великобритания трябва да удължи преходния период след Brexit

Управляващият директор на МВФ похвали спешните мерки, предприети от британското финансово министерство и централната банка на страната

13:28 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Снимка: Bloomberg</p>

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Снимка: Bloomberg

Великобритания трябва да поиска удължаване на преходния период след Brexit, докато не се облекчи несигурността, тъй като в момента световната икономика е затруднена от пандемията от коронавирус, каза ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред радио Би Би Си , предава Ройтерс.

„Трудно е. Нека не го правим по-трудно “, каза Георгиева. „Моят съвет би бил да се търсят начини, по които този елемент на несигурност да бъде намален в интерес на всички, Великобритания, ЕС, целия свят“, добави тя.

Преходният период за Brexit следва да приключи на 31-и декември и бариерите пред износа и вноса ще се увеличат, ако дотогава не бъде постигнато ново търговско споразумение. В същото време коронавирусната криза увеличава предизвикателствата пред преговорите.

От  МВФ предупредиха във вторник, че през тази година световната икономика се насочва към най-стръмния си спад след Голямата депресия от 30-те години.

В интервюто си за Би Би Си, управляващият директор на МВФ похвали спешните мерки, предприети от британското финансово министерство и Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, за които Георгиева каза, че са предприети "рано" и са добре координирани.

„Този ​​много силен пакет от мерки помага на Обединеното кралство, но като се има предвид значителната роля на Великобритания в световната икономика, това всъщност помага на всички“, каза Георгиева.

Правителството увеличи разходите и намали данъците като част от пакет от мерки, които според бюджетните служби на Великобритания ще струват 100 милиарда паунда (125 милиарда долара). Властите също така предложиха гаранции за корпоративни заеми на стойност 330 милиарда паунда.

Ръководството на централната банка намали основния институционален лихвен процент  до 0,1% и увеличи програмата за изкупуване на облигации с рекордните 200 милиарда паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още