Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Крафт бирата може да изчезне в Русия

Занаятчийското пиво се превърна в най-популярната алкохолна напитка в руската страна, но няма да влезе в новия регламент на Евразийския икономически съюз

Крафт бирата може да изчезне в Русия

Снимка: Pixabay

Русия може да спре производството на крафт бира. От Росстандарт съобщили за телевизионната компания RT, че това може да се случи, когато през 2021 г. влезе в сила новият регламент на Евразийския икономически съюз за безопасността на алкохолните напитки. От държавното ведомство напомнят, че разпоредбите му ще бъдат обвързващи за Русия.

Още по темата

Според тези стандарти производството на занаятчийска бира не е предвидено, което означава, че дейността на компаниите, които ще се занимават с нейното производство, ще бъде спряна от 1 януари 2021 г., твърдят от Росстандарт.

Освен това, съгласно регламента на ЕАЭС, от 2021 г. за бира ще се смята само напитка, която съдържаща 80% малц, по-малко от 20% немалцирани суровини и по-малко от 2% съдържащи захар продукти.

Според действащите стандарти в Русия се предвижда производството на пшеница, светла и тъмна бира, но както уточняват от Ростандарт въвеждането на единен стандарт за производство на занаятчийска бира не се планира.

„Като се имат предвид различните подходи при производството на занаятчийска бира, за този продукт не може да се разработи общ държавен стандарт, тъй като продуктите имат различни технологии и различни рецепти, както и различни съставки и компоненти, различни вкусове и различни цветове“, обясняват от Росстандарт.

Тъй като производството на занаятчийска бира не е узаконено от никакви документи, някои разновидности на тази напитка могат да бъдат причислени към фалшификати, коментират от държавното ведомство.

Крафтовата бира е занаятчийска бира, която се произвежда от частни компании (пивоварни) по собствени рецепти.

По-рано публикувани резултати от изследвания показват, че крафт бирата се е превърнала в най-популярната алкохолна напитка в Русия.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон призовава Русия да изясни случая с Навални